Itthon

A kormány gyűlöletpropagandája miatt kevés queer fiatal számíthat a családjára és tanáraira

A Háttér Társaság 2022 február és 2024 január között az Európai Unió támogatásával  Colourful Childhood – Sokszínű Gyermekkor – Veszélyeztetett LMBTQI gyermekek helyzetének megerősítése a nemi alapú erőszak leküzdése érdekében Európa szerte címmel képzési, fejlesztési és tudatosságnövelő projektet valósít meg 7 másik európai szervezettel konzorciumban.

A projekt célja az európai LMBTQI fiatalok helyzetének megismerése a COVID-19 járványt követő időszakban, illetve hatékony stratégiák kidolgozása annak érdekében, hogy ne essenek áldozatul a nemi alapú erőszaknak. A projekt első szakasza az egyes országokban az LMBTQI fiatalok által elszenvedett erőszak, megküzdési stratégiáik, illetve jóllétük felméréséből állt. Ez magában foglalta a gyermekekkel folytatott fókuszcsoportos interjúkat (Magyarországon ezek a propaganda törvény miatt nem valósulhattak meg), a szakemberekkel és szervezetekkel készített interjúkat, valamint az LMBTQI identitású, 15-17 éves fiatalok körében végzett online kérdőíves felmérést.

A Háttér Társaság felmérései alapján elmondható, hogy a megkérdezett tinédzserek elsősorban a barátaikra számíthatnak ha nehéz időszakot élnek át, másodikként pedig az édesanyjukat jelölték meg. Az apai támogatást megelőzik a romantikus partnerek, így elmondható, hogy a családi elfogadás (főként apai részről) még mindig problémát jelent az LMBTQI-gyerekek számára. A legközelebbi hozzátartozóiktól tapasztalt elutasítás számos mentális egészségügyi probléma, például depresszió, szorongás, önkárosítás és öngyilkos magatartás kockázati tényezője lehet.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Háttér Társaság (@hattertarsasag) által megosztott bejegyzés

Az adatok szerint a világjárvány kezdete óta az LMBTQI-gyerekek által elszenvedett erőszak leggyakoribb formája az érzelmi bántalmazás volt. A legvalószínűbb elkövetők ismeretlen személyek voltak, akiket a szülők követtek, míg a legkevésbé az egészségügyi szakemberektől kellett tartaniuk. Az erőszak második leggyakoribb formája az online zaklatás volt, ahol az ismeretlenek voltak a legvalószínűbb elkövetők.

Az egészséges fejlődéshez az LMBTQI fiataloknak pozitív példaképekre és pontos információkra van szükségük az LMBTQI témákról, amelyek a magyar állami iskolai és gyermekvédelmi rendszerben alig állnak rendelkezésre. Az interjúalanyok megosztották az iskolai tapasztalataikat arról, hogy az elmúlt évek LMBTQI-ellenes kormányzati narratívája sok iskolában és sok tanár számára ellehetetleníti, hogy szabadon beszéljenek az LMBTQI témákról, és a kirekesztő légkör egyre inkább jellemző az iskolákra is. Csak a legjogtudatosabb, iskolákban dolgozó szakemberek döntenek úgy, hogy továbbra is beszélnek ezekről a témákról, és megadják a diákoknak a fejlődésükhöz szükséges információkat. A legtöbb tanár, és más gyermekekkel foglalkozó szakember fél a következményektől, és az állásuk elvesztésétől tartva cenzúrázza önmagát.

Számos szakember és civil szervezet erőfeszítései ellenére a magyar fiatalok igényeit ritkán csatornázzák be jogszabályokba és a szakpolitikákba, az LMBTQI gyermekek igényeit és véleményét pedig még kevésbé veszik figyelembe. Magyarországon az LMBTQI emberekről szóló közbeszéd (amelyet a politikusok és az állami média is erősít) egyre ellenségesebb. Ugyanakkor az interjúkból kiderül, hogy az elmúlt 10 évben javult a helyzet, főként azért, mert egyre több ember bújik elő, amely hatással van a közvetlen környezetükre.

Több interjúalany elmondása szerint az idősebb szakemberek gyakran még mindig megragadnak az LMBTQI emberek patologizáló megközelítésénél. Mivel ezek a témák alulreprezentáltak a szakemberek képzésében, gyakran nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel és információkkal ahhoz, hogy megfelelően támogassák az LMBTQI fiatalokat.

Többek között ennek orvoslására készítette el a Háttér Társaság a kézikönyvét, ami hasznos lehet minden olyan szakembernek, aki gyerekekkel foglalkozik – tanároknak, pszichológusoknak, szociális munkásoknak, védőnőknek.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin