Nagyvilág

Megtámadták Grúzia egyik legismertebb transznemű aktivistáját

 

Megtámadták Grúzia egyik legismertebb transznemű aktivistáját Tbilisziben, néhány héttel egy másik transznemű nő meggyilkolása után – írja a Szabad Európa Rádió.

Nata Talikisvili az első transznemű nő Grúziában, aki megkapta a nők jogaiért küzdő aktivistáknak odaítélt Kato Mikeladze-díj különdíját a transznemű nők jogaiért folytatott küzdelméért.

A 32 éves Talikisvilit először szóban inzultálta a támadója, majd egy téglával esett neki, agyrázkódást okozva áldozatának. A férfit letartóztatták. Mindez alig egy hónappal azt követően történt, hogy Keszaria Abramidze transznemű modell gyűlölet-bűncselekmény áldozata lett a fővárosban.

A grúz parlament egy nappal Abramidze halála előtt fogadott el egy törvényt, mely az LMBTQ közösség jogait súlyosan csorbítja. A jogszabály megtiltja többek között az „LMBTQ propagandát” az oktatásban, a sajtóban és a gyülekezés esetében, effektíve betiltva a pride-okat. Nem heteroszexuális állampolgárok nem fogadhatnak örökbe gyermeket, és a nem jogi megváltoztatására sincs lehetőség az okmányokban.

Jogvédők szerint a törvény olajat öntött a tűzre az LMBTQ közösség tagjaival szemben egyébként sem túl elfogadó grúz társadalomban és attól tartanak, hogy az erőszak egyre elterjedtebbé fog válni.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin