Itthon

LMBTQI tartalmak blokkolásának személyes teszteléséhez keres résztvevőket a Háttér Társaság

A Háttér Társaság a Digital Freedom Fund által támogatott #HozzáférésMegtagadva projekt keretében kutatást végez, amelynek célja az LMBTQI tartalmak cenzúrázásának felmérése és – ha szükséges – a jogi eljárások előkészítése. Az online kérdőíves kutatást személyes tesztelés egészíti ki.

Az online tesztelés mellett most személyes tesztelés is indul, amelynek célja, hogy minden vármegyeszékhelyre eljutva, ottani közintézményekben, nyilvános és fél-nyilvános internetpontokat használva teljes képet kapjon a szervezet az LMBTQI témájú honlapok cenzúrázottságáról.

A személyes teszteléshez olyan jelentkezőket keresnek, akik vállalják, hogy elutaznak a vármegyeszékhelyekre, a Háttér Társaság által megjelölt helyeken tesztelnek, és az eredményeket az online kérdőívben rögzítik. A közreműködésükért bruttó napi 20 ezer forint díjazást, utazási és egy éjszaka szállásköltséget térítenek (ha két, egymáshoz közel eső vármegyeszékhely felkeresését vállalják).

A tesztelés időszaka 2024. október 15. – 2024. november 30. A jelentkezéseket a hatter@hatter.hu emailcímre, #HozzáférésMegtagadva tárggyal várják.

A magyar Országgyűlés 2021 júniusában fogadta el a 2021. évi LXXIX. törvényt (LMBTQI-ellenes vagy propagandatörvény). Ez kimondja, hogy tilos gyermekeknek „pornográf, valamint olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg.

Az elmúlt években a törvényt kikényszerített végrehajtás nélkül is követik, még azok is, akik erre nem lennének kötelesek; a propagandatörvény dermesztő hatása kézzelfogható. Már az LMBTQI-ellenes törvény előtt is érkeztek jelentések arról, hogy egyes internet-hozzáférést biztosító intézmények (pl. iskolák, könyvtárak, tömegközlekedési vállalatok, munkáltatók stb.) blokkolták az LMBTQI-tartalmakhoz való hozzáférést.

A projektben megvalósított, pereskedést előkészítő kutatás célja, hogy feltérképezze az LMBTQI online tartalmak cenzúrájának elterjedtségét elsősorban, de nem kizárólagosan a nyilvános internet-hozzáférést biztosító közterületeken. A Háttér Társaság célja annak megértése, hogy hogyan működik az LMBTQI tartalmakhoz való hozzáférés korlátozásához vagy blokkolásához vezető tartalomszűrés.

 

Felmérés indult az LMBTQI tartalmak hazai blokkolásának dokumentálására

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin