Nagyvilág

11 azonos nemű pár indít pert az egyenlő házasságért Dél-Koreában

Tizenegy azonos nemű pár pert indít Dél-Koreában, miután a hivatalok elutasították a házasságkötésüket, közölték csütörtökön az érintettek ügyvédei. A párokban közös, hogy korábban különböző önkormányzatoknál próbálták bejegyeztetni a házasságukat, írja a The Korean Times.

„Az azonos nemű párok kizárása a házasság polgári törvénykönyv szerinti definíciójából alkotmányellenes és sérti a felperesek alapvető jogait” – mondta az ügyvéd Pek Szojon a Marriage for All Korea civil szervezet szöuli sajtótájékoztatóján.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 모두의 결혼 (@marriageforall.kr)

 

A pert indító párok között van Kim Gjudzsin és Kim Szejon, az első koreai leszbikus pár, akiknek spermadonor segítségével született gyermeke; valamint az a meleg pár, Kim Jongmin és Szo Szonguk, akik ügyében a dél-koreai legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy nem lehet az azonos nemű párokat diszkriminálni az egészségbiztosításban.

Az egyenlő házasságért pert indító 11 pár azzal érvel, hogy kizárásuk a házasságból sérti az alkotmányban garantált alapvető jogaikat, valamint a boldogsághoz való jogot. Az országban ez a második per, amit az egyenlő házasság érdekében indítanak. Tíz évvel ezelőtt a több LMBTQ filmet jegyző, nyíltan meleg rendező, Kim Gvangszu beadványát az egyik szöuli kerületi bíróság már az első tárgyaláson elutasította.

A mostani per résztvevői jelezték, hogy hasonló esetben mindannyian az alkotmánybírósághoz fordulnak.

„Nemcsak Tajvanon, hanem Thaiföldön is bővül az LMBTQ jogok védelme. Ez a tendencia fokozatosan terjed egész Ázsiában. Korea nem hagyhatja ezt tovább figyelmen kívül. Egy egyenlőbb és befogadóbb társadalom felé kell haladnunk, és ez az egyenlő házassággal kezdődik” – mondta most a rendező.

A Gallup Korea 2023-as felmérése szerint a dél-koreaiak mintegy 40 százaléka támogatja az egyenlő házasságot, ez 15 százalékos növekedés a tíz évvel ezelőtti arányokhoz képest.

Jelenleg csak három ázsiai országban házasodhatnak az azonos nemű párok, Tajvanon, Nepálban és Thaiföldön. Hogy a földrészen a közeljövőben miért nem várható további országok csatlakozása, arról itt írtunk bővebben.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin