Nagyvilág

Megöltek egy grúz transznemű nőt az LMBTQ-ellenes törvény bevezetése után

 

Egy nappal azután, hogy a grúz parlament elfogadta az LMBTQ közösség jogait súlyosan csorbító törvényt, halálra késelték az ország egyik legismertebb transznemű modelljét – írja a BBC.

A 37 éves Keszaria Abramidzét tbiliszibeli lakásán gyilkolta meg egy 26 éves férfi, aki ismerte az áldozatot. A rendőrség szerint a férfi indítéka transzfóbia volt. Az eset sokkolta a lakosságot, és számos jogvédő összefüggésbe hozta a transznemű nő halálát a nemrég elfogadott törvénnyel. A jogvédő csoportok szerint a törvény ugyanis erőszakra uszítja a homofóbokat és transzfóbokat.

A törvény bevezetését ellenző elnöknő, Szalome Zurabisvili elítélte a gyilkosságot és azt nyilatkozta, hogy az eset sürgős kérdéseket vet fel a gyűlölet-bűncselekményekkel és a diszkriminációval kapcsolatosan.

A most elfogadott törvény megtiltja többek között az „LMBTQ propagandát” az oktatásban, a sajtóban és a gyülekezés esetében, effektíve betiltva a pride-okat. Nem heteroszexuális állampolgárok nem fogadhatnak örökbe gyermeket, és a nem jogi megváltoztatására sem lesz lehetőség az okmányokban.

„A politikai homofóbia, bifóbia és transzfóbia a kormány hivatalos diskurzusának és ideológiájának központi elemévé vált” – nyilatkozta a Társadalmi Igazságosság Központ helyi emberi jogi csoport képviselője. „Keszaria Abramidze meggyilkolását nem lehet ettől az összességében súlyos kontextustól elkülönítve szemlélni” – tette hozzá.

Abramidze Grúzia egyik legismertebb transznemű személyisége volt, mintegy 500 000 követővel rendelkezett a közösségi médiában és több nemzetközi transznemű szépségversenyen is képviselte hazáját.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin