Nagyvilág

A queer amerikaiak túlnyomó többsége Kamala Harrisre szavaz

Kamala Harris, az Amerikai Egyesült Államok alelnöke nagy fölénnyel vezet Donald Trump előtt az LMBTQ-szavazók körében. Egy friss közvélemény-kutatás szerint 74 százalékuk a demokrata párti jelöltre adja majd le szavazatát. A Human Rights Campaign, az Egyesült Államok legnagyobb LMBTQ érdekvédelmi szervezete által készített felmérés szerint Harris közel 67 százalékkal vezet Trump előtt. Utóbbira csak alig 7.5 százalék szavazna. Összesen mintegy 2500 szavazót kérdeztek meg.

Az adatgyűjtés két héttel azután kezdődött, hogy Joe Biden elnök bejelentette, nem indul újra. És alig néhány nappal azután, hogy Harris Minnesota állam kormányzóját, Tim Walzot, az LMBTQ-jogok régi szószólóját választotta alelnökjelöltjének.

A megkérdezettek elsöprő többsége, 95 százaléka mondta azt, hogy regisztráltatta magát az idei választásokon való részvételre (az Amerikai Egyesült Államokban ez kötelező előfeltétel), ami jóval magasabb arány, mint a teljes népesség körében, és összhangban van korábbi felmérések megállapításával, miszerint az LMBTQ amerikaiak politikailag aktívabbak.

Egy 2022-es, több mint 92 ezer transznemű felnőtt körében végzett felmérésben a választójoggal rendelkező válaszadók több mint 80 százaléka mondta azt, hogy regisztrált a 2020-as elnökválasztáson való részvételre. Hetvenöt százalékuk mondta, hogy abban az évben leadta szavazatát, szemben az országos 67 százalékkal, ami így is a 21. század legmagasabb választási részvételi aránya volt.

A keddi felmérésben részt vevő LMBTQ amerikaiak több mint 93 százaléka mondta azt, hogy egészen biztos, hogy novemberben szavazni fog, köztük 73 százalékuk nagyon motiváltnak vallotta magát. A Z generációs LMBTQ felnőttek mintegy 60 százaléka mondta, hogy motivált a szavazásra, az ezredfordulósok 72 százaléka és az X generációs válaszadók 91 százaléka.

 

Novemberben megválaszthatják az amerikai Képviselőház első transznemű tagját

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin