Itthon

Felmérés indult az LMBTQI tartalmak hazai blokkolásának dokumentálására

„Nem jön be az oldal? Nem férsz hozzá a keresett infókhoz? Le van tiltva? Derítsük ki együtt, milyen mértékben, és milyen módszerekkel korlátozzák az LMBTQI tartalmak elérését, különösen a nyilvános internet pontokon” – olvasható a Háttér Társaság felhívásában.

A civil szervezet Jogi Programja 2024 júniusa és 2025 májusa között a Digital Freedom Fund támogatásával megvalósított projekt keretében feltérképezi az LMBTQI online tartalmak cenzúrázásának elterjedtségét a magyar köztérben. A kutatás célja, hogy megalapozza a hazai és európai bíróságok előtti jövőbeni stratégiai pereket.

A magyar Országgyűlés 2021 júniusában fogadta el a 2021. évi LXXIX. törvényt (LMBTQI-ellenes vagy propagandatörvény). Ez kimondja, hogy tilos gyermekeknek „pornográf, valamint olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg.

Az elmúlt években a törvényt kikényszerített végrehajtás nélkül is követik, még azok is, akik erre nem lennének kötelesek; a propagandatörvény dermesztő hatása kézzelfogható. Már az LMBTQI-ellenes törvény előtt is érkeztek jelentések arról, hogy egyes internet-hozzáférést biztosító intézmények (pl. iskolák, könyvtárak, tömegközlekedési vállalatok, munkáltatók stb.) blokkolták az LMBTQI-tartalmakhoz való hozzáférést.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Háttér Társaság (@hattertarsasag) által megosztott bejegyzés

 

A projektben megvalósított, pereskedést előkészítő kutatás célja, hogy feltérképezze az LMBTQI online tartalmak cenzúrájának elterjedtségét elsősorban, de nem kizárólagosan a nyilvános internet-hozzáférést biztosító közterületeken. A Háttér Társaság célja annak megértése, hogy hogyan működik az LMBTQI tartalmakhoz való hozzáférés korlátozásához vagy blokkolásához vezető tartalomszűrés.

A honlapok blokkolásával kapcsolatos kérdőív ide kattintva tölthető ki.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin