Kultúra

Amikor élet-halál ura a zsémbes meleg színikritikus – The Critic

fotó: Lionsgate

Az 1930-as évek Londonjában kis túlzással élet-halál ura Jimmy Erskine, a vitriolos tollú színikritikus. A mogorva öregúr színészi karriereket tehet tönkre a hatalmával, mert karrierjét a csípős kritikákra építette. Nyílt titok, hogy a férfiakhoz vonzódik, fiatal szeretőjét látványosan meg is teszi személyi titkárának, és nem sokat törődik azzal, hogy a korabeli törvények tiltják két férfi szexuális kapcsolatát.

De túlságosan is nagy az önbizalma, hisz a saját hatalmában és érinthetetlenségében, így kellően meglepődik, amikor “közszeméremsértés” miatt mégis letartóztatják. Ám nem abból a fából faragták, hogy ne vágna vissza, így egy kezdő színésznővel szövetkezve kíméletlen tervet kovácsol, hogy kihúzza magát a bajból.

A The Critic című dráma a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon debütált és szeptember 13-tól fut az angolszász mozikban, főszerepben az angol nyelvű színjátszás doyenjével, Ian McKellennel. (Aki hasonlóan zsémbes karaktert alakított már a 2013-2016 között futó Vicious című sorozatban is.) A nyíltan meleg színész a The Critic főhősét úgy jellemezte, hogy aki úgy éli le az egész életét, hogy hazája törvényei és a társadalom is rosszul bánik vele, annál talán nem is annyira meglepő, hogy amint megteheti, bosszút akar állni.

Érdekesség, hogy a film komor vége annyira nem tetszett a torontói fesztivál közönségének, hogy az eredetileg idén tavaszra tervezett bemutatót elhalasztották, hogy újravágják a befejezést. A film magyar bemutatójáról nincs hír, csak bízni lehet benne, hogy streamingen hozzánk is eljut majd.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin