Nagyvilág

Az eddigi legnagyobb pride felvonulást tartották Belgrádban

Két nappal az éves pride felvonulás előtt megtámadtak egy fiatal meleg férfit Belgrádban, és elvették tőle a nála lévő szivárványzászlót. A szeptember 7-én tartott felvonulás résztvevői szerint a kormánynak végre javítania kell az LMBTQ közösség helyzetén, amelynek tagjait gyakran éri diszkrimináció a balkáni országban.

„Még csak szabadon sem sétálhatunk anélkül, hogy súlyos (rendőrségi) kordonok ne biztosítanák a gyülekezést”idézi egy belgrádi lakos, Ivana Ilic Sunderic szavait az AP. A szélsőjobboldali szélsőségesek esetleges támadása miatt ugyanis erős rendőri készültség mellett zajlott a rendezvény.

A szervezők által az eddigi legnagyobbnak nevezett menet a szerb kormány és a parlament épületei előtt megállt, hogy az LMBTQ jogokra vonatkozó új törvények elfogadását követelje. Eközben ismeretlenek egy szivárványzászlót engedtek le a parlament egyik ablakából, ami a résztvevők éljenzését váltotta ki, írja a Balkan Insight.

 

A több ezres felvonuláson tucatnyi olyan orosz állampolgár is részt vett, akik az ukrajnai háború és Vlagyimir Putyin elnök diktatúrája elől menekültek el. Közülük Mihail Afanaszev arról beszélt, hogy mennyire jó jelen lenni annak ellenére, hogy a felvonulást kordonok között tartják. „Oroszországból jöttem, ahol személyként, melegként, emberi lényként engem teljesen betiltottak” – mondta. „Szeretni akarunk, szabad társadalomban akarunk élni, és rendelkezni akarunk azokkal a jogokkal, mint minden más ember”.

Az N1 tévécsatorna szerint mindössze ellentüntetők egy kisebb csoportja jelent meg a menet útvonalának egyik pontjánál, ahol nacionalista és vallási dalokat énekeltek. A felvonuláson a nyugati országok nagykövetei és az ellenzéki politikusok mellett a szerb kormány néhány liberálisabb minisztere is feltűnt. Belgrád jobboldali polgármestere ugyanakkor nyíltan ellenezte a pride felvonulást.

 

A Da Se Zna! jogvédő csoport legfrissebb adatai szerint 2023-ban szinte semmi sem javult a queer emberek helyzete az országban. Jelentésük szerint az LMBTQ emberek biztonsága folyamatosan veszélyben van Szerbiában, és 2023-ban 85 homofób vagy transzfób indíttatású erőszakos és diszkriminatív eset jutott tudomásukra, valamint egy olyan rendőrségi házkutatás is, amely során két fiatal queer személyt bántalmaztak a lakásukban, de a rendőrök elleni eljárást megszüntették.

Szerbia szeretne az Európai Unió tagja lenni, miközben az országban gyenge a demokrácia helyzete. A szerbiai LMBTQ közösség régóta követeli, hogy a parlament végre alkosson törvényt, amely lehetővé teszi az azonos nemű párok élettársi kapcsolatát.

Tanja Miščević, az európai integrációért felelős miniszter a pride felvonulás alatt arról beszélt, hogy a kormány már tárgyal az azonos nemű párok kapcsolatára vonatkozó esetleges törvényi szabályozásról, bár hozzátette, hogy ez a téma nem tartozik az ő hatáskörébe. „A kérdés a különböző állampolgárok jogainak védelme, amelyeket egyenlővé kell tenni azokkal a jogokkal, amelyekkel mindannyiunk rendelkezünk” – mondta Miščević.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin