Nagyvilág

Hogyan szexelnek a leszbikusok? – Per lett a skót Vodafone-főnök kérdéseiből

Egy skóciai Vodafone üzlet egykori alkalmazottjának átszámítva több mint 13 millió forintot ítéltek meg, amiért szexuálisan helytelen kérdéseket tettek fel neki a munkahelyén.

A Ms. C-ként ismert leszbikus nő beperelte volt munkáltatóját, a Thistle Communications nevű Vodafone franchise céget nemi és szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetés és zaklatás miatt. Azt állította, hogy egy férfi menedzser megalázta őt a „látványosan szexuális tartalmú kérdéseivel” – írja a Yahoo News UK.

A panasza szerint számos nem helyénvaló beszélgetésnek volt kitéve a szexuális irányultságával kapcsolatban, többek között azt kérdezte tőle egy vezető menedzser, hogy „akkor hogyan szexelnek a leszbikusok?„. A férfi megismételte a kérdését, mivel C. először nem volt hajlandó válaszolni.

Mondtam neki, hogy nem fogok válaszolni erre a kérdésre, ő pedig újra megkérdezte, miután egy ügyfél elment” – mondta a nő. Ms. C elmondta, hogy az igazgató, Bilal Shahid azt mondta neki: „Úgy értem, szerintem nagyszerű, hogy leszbikus vagy, de nem tudom elképzelni, hogy egy meleg fickóval folytassak ilyen beszélgetést„.

Egy másik menedzser, Matthew Graham megjegyzést tett a lány külsejére: „normálisan” néz ki, ami C-t arra engedte következtetni, hogy a menedzser abnormálisnak tartotta, hogy mégis leszbikus. Graham azt is megjegyezte, hogy „ez pazarlás”, amikor Ms. C szexualitásáról beszélt – derült ki a bírósági tanúvallomásból.

Az igazgató továbbá jelezte a nőnek, hogy nincs azzal semmi baja, ha azt szeret, akit akar, „de a gyermekem is ki van téve neki, és nem hiszem, hogy az LMBT témát tanítani kellene az iskolákban„.

A munkába állását követő két hónapban C. asszony betegszabadságra ment, és több hétig hiányzott, majd 15 hét után felmondott. Ezt követően panaszt nyújtott be, amelyben diszkriminációra, zaklatásra és tisztességtelen elbocsátásra hivatkozott a vállalat részéről.

A glasgow-i munkaügyi bíróság úgy ítélte meg, hogy a nemi életéről való kérdezés diszkriminatív volt, és hogy neme és szexuális irányultsága miatt zaklatták. Mivel nem töltött be elegendő ideig állást, a tisztességtelen elbocsátásra vonatkozó keresete elbukott.

Az ítélethozatal előtt C. asszony tanúvallomást tett arról, hogy a zaklatás milyen hatással volt rá – írja a Yahoo News UK.

Nem hiszem, hogy [a korábbi munkáltatóim] komolyan vették azt a kárt, amit ez okozott a mentális egészségemben” – mondta Ms. C.. „Nem érzem magam biztonságban, hogy visszatérjek egy olyan környezetbe, amely megalázott, elidegenített, és ami miatt tanácsadásra szorultam. Ez hónapokat vett el az életemből.

 

hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin