Színes

A Jóbarátok alkotója ma már bánja, ahogyan Chandler édesapját kezelték

A Jóbarátok még mindig az egyik legkedveltebb sitcom a televíziózás történetében – de ez nem jelenti azt, hogy alkalmanként ne érné kritika.

Az egyik rendre visszatérő elem a sorozat transznemű karakterének, Chandler apukájának kezelése. Chandler apukája, akivel akkor találkozhattunk, amikor Chandler és Monica Las Vegasba mennek, hogy meghívják az esküvőjükre, karaktere szerint egy transznemű nő volt, egy Helena Handbasket nevű drag queen, akit Kathleen Turner alakított.

A BBC World Service The Conversation című műsorának adott interjújában a Jóbarátok társalkotója, Marta Kauffman azt mondta, hogy hiba volt Chandler apjának nevezni a karaktert és rendre férfiként (azaz angolul he névmással) hivatkozni rá. Azt is hozzátette, hogy akkoriban nem volt tájékozott a transz témákban.

A névmásokat akkor még nem értettem. Szóval nem úgy hivatkoztunk erre a karakterre, hogy ‘she’” – mondta önkritikusan. „Ez hiba volt.

Turner a karakter miatt sok transzfób vicc céltáblája volt és a főszereplők, különösen Chandler, a saját fia, rendre gúnyolódott rajta, viccként és undor tárgyaként kezelte.

2019-ben Turner egy interjúban azt mondta, hogy ha ma újra felajánlanák neki a szerepet, visszautasítaná. „Természetesen most nem vállalnám el, mert lennének valódi emberek, akik képesek lennének rá” – mondta Turner.

 

 

Szerencsére a transzneműek televíziós ábrázolása azóta hihetetlenül sokat javult, a transz színészek egyre több transz szerepet kapnek, a transz karaktereket pedig emberi lényekként kezelik.

 

hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin