Itthon

A fideszesek az ellenzékieket is jobban szeretik a melegeknél

Gyurcsány > Ricky Martin a kormánypártiaknál.

Budapest Pride sajtótájékoztató 2020. augusztus 22-én

 

A magyar társadalomban tapasztalható polarizációt mérte fel a 2022-es választások után a Policy Solution. A kutatásban a két nagy politikai tömb, vagyis a kormánypártok és az ellenzéki együttműködés szavazóinak kapcsolatát vizsgálták elsődlegesen, de azt is megnézték, hogy az egyes politikai csoportok tagjai hogyan viszonyulnak a Mi Hazánk szavazóihoz, vagy a politikailag inaktív magyarokhoz, valamint a politikai ellenoldallal szembeni szimpátiát összehasonlították azzal is, hogy a magyarok mennyire elfogadók különböző, kisebbségben lévő társadalmi csoportokkal – többek között az ukrán menekültekkel vagy az oltást elutasító emberekkel.

Az elemzéshez 2022. április 25. és május 4. között reprezentatív közvélemény-kutatást végeztek, és az adatokból kiderül, hogy a politikai megosztottság ellenére van közös pont a két tábor között, ez pedig a romák és a muzulmánok elutasítása. A fideszesek 63 százalékát, a Mi Hazánk szavazóinak 60 százalékát, míg az ellenzékiek 51 százalékát zavarná, ha muzulmán lenne a szomszédja.

Hasonlóan magasak az arányok, ha a szomszéd roma lenne (kormánypártiaknál ez 52 százalék, az ellenzékieknél 53 százalék, a Mi Hazánk szimpatizánsainál 62 százalék). Az ukrán menekültekkel szemben is erős a távolságtartás, de érdekes módon itt már átbillen az arány: az ukrán menekülteket mindkét tábor jobban elutasítja, mint a szemben álló politikai oldalt. Az ukrán vs. ellenzéki szomszéd esetében a kormánypároknál 31% és 19% az arány, míg az ukrán vs. kormánypárti szomszéd esetében az ellenzékiknél 36% és 29% ugyanez.

A Policy Solution elemzése szerint érdemi különbség a két nagy politikai tábor között, hogy a fideszesek a homoszexuálisokkal szemben sokkal távolságtartóbbak, mint az ellenzékiekkel szemben (42% vs. 19%). Ezzel szemben az ellenzékiek között kevesebb embert zavarnának homoszexuális személyek, mint kormánypártiak a szomszédban (24% vs. 29%).

 

Meglepő lehet az eredmény, de a fideszeseknél még a Mi Hazánk szavazói is kevésbé homofóbok. Míg a kormánypárti szavazók 42 százaléka érezné magát rosszul, ha meleg személy vagy pár költözne a szomszédjába, addig a Mi Hazánk esetében ez 37 százalék.

Ezeken túlmenően is derültek ki érdekességek:

  • az ellenzékiek fele, a fideszesek harmada nem tudja elképzelni, hogy az ellenoldal szavazójával kerüljön romantikus kapcsolatba,
  • tízből heten ugyanarra szavaznak, mint a párjuk,
  • a kormánypárti és az ellenzéki szavazók hatvan százaléka egymást agymosottnak tartja,
  • a Mi Hazánk szavazóit kevésbé tartják agresszívnek, mint a két nagy tábor egymást,
  • a magyar társadalomban többen vannak, akik magukat jobboldalinak és
    konzervatívnak tartják,
  • tízből nyolc ellenzéki szerint a Fideszt már nem lehet demokratikusan leváltani,
  • az ellenzékiek a kormánypárti, a fideszesek a kormánykritikus médiát tartják
    propagandának,
  • minden hatodik magyarnak ment már tönkre emberi kapcsolata a politika miatt.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin