Nagyvilág

Nyíltan meleg elemző az USA új külügyi szóvivője

Ned Price / fotó: Wikipedia

 

„Amerika akkor a legerősebb, amikor együttműködik a szövetségeseivel” – véli az USA megválasztott elnöke, Joe Biden, és eltökélt szándéka, hogy helyreállítsa hazája diplomáciai renoméját. Ehhez a feladathoz töltötték fel a külügyminisztérium stábját tapasztalt szakemberekkel.

„Diplomáciai tapasztalataikat és képességeiket arra fogják használni, hogy visszaállítsák Amerika globális és erkölcsi vezető szerepét. Amerika visszatér” – idézi Bident az AP hírügynökség.

A most bejelentett 11 külpolitikai nagyágyú között ott van Ned Price is, aki az USA új külügyi szóvivője lesz – nyíltan meleg férfiként az első ezen a poszton.

Price 2006-tól dolgozott CIA-nál biztonságpolitikai elemzőként, és soha nem gondolta volna, hogy valaha is elhagyja a szervezetet. Szolgált Barack Obama mellett a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivőjeként. 2017-ben aztán a Washington Postban publikált cikkében közölte, hogy inkább visszavonul a CIA-től, mint hogy a Trump-adminisztrációnak dolgozzon. Kifogásolta azt a módot, ahogy az elnök eltávolított hozzáértő vezetőket, és hogy veszélyeztette a közbiztonságot azzal, hogy figyelmen kívül hagyta a szervezet szakvéleményeit. Price távozását és döntését akkor sokan kritizálták.

 

fotó: Huffingtonpost

 

2017 után a National Security Action szervezethez csatlakozott, a Trump-kormány külpolitikáját kritikusan vizsgáló nemzetbiztonsági szakértők csapatához. Price emellett a Georgetown University professzoraként tanít, valamint az NBC News elemzőjeként képernyőre is került.

Price az Atlantic Councilnek adott 2019-es interjújában idézte fel, milyen volt nyíltan meleg férfiként szolgálni a CIA kötelékében. Emlékeztetett arra, hogy nem is olyan régen még bezárultak volna bizonyos karrierlehetőségek, ha valakiről megtudták, hogy az LMBTQ közösség tagja. Szerinte a szervezet egyes részei ezen a téren nem tartanak lépést a társadalom változásával, ezért támogató közösséget keresett maga mellé olyan kollégákból, akik hasonló cipőben jártak. Mindez azért is volt fontos számára, mert ők meg tudták érteni a munkával járó azt nyomást és azokat a különleges kihívásokat, amik azért érték őket, mert nyíltan LMBTQ szakemberek.

Szerinte inkább azt kell biztosítani, hogy ezeknek a profiknak ne kelljen választaniuk a hazájuk és az identitásuk között. Sok olyan történetet hallott házon belül, amikor úgy érezték beszélgetőpartnerei, hogy a kockáztatnák a karrierlehetőségeiket, ha coming outolnának. Fontosnak tartja a sokszínűséget a biztonságpolitikai szinten, mert egy kizárólag fehér férfiakból álló szervezet nem tükrözi az amerikai társadalmat. Személy szerint abban hisz, hogy mind a biztonságpolitika, mind a diplomácia élvonalában lévőknek képesnek kell lenniük arra, hogy képviseljék az Egyesült Államok sokszínűségét, amit az ország egyik erősségének is tart.

Külügyi szóvivőként Price szándékai szerint most visszatérnek majd a napi sajtótájékoztatók gyakorlatához, ami Trump idején szűnt meg.

Azonban nem Price az egyedüli visszatérő, az Obama-éra több veterán diplomatáját is csatasorba állítja Biden. Visszatér az amerikai külügyminisztériumba Victoria Nuland is politikai ügyekért felelős államtitkárként.

Az Obama-kormányzat idején Nuland külügyi szóvivőként, majd a minisztérium Európáért felelős helyettes államtitkáraként dolgozott, előzőleg pedig a Bush-kormányzat idején NATO-nagykövetként szolgált. Nuland kifejezetten kritikus az Orbán-kormánnyal, 2014 októberében például azt mondta, hogy Orbán Viktor a demokrácia rákját testesíti meg.

A külügyminiszteri posztot a félig magyar Antony Blinken tölti be. Édesanyja révén félig magyar származású, míg apja, Donald Blinken 1994 és 1997 között az Egyesült Államok budapesti nagykövete volt.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin