Lifestyle

A nyitott párkapcsolatban élők ugyanolyan boldogok, mint a monogámok egy kutatás szerint

Friss kutatási eredményeket publikált a kanadai Guelph Egyetem szakértői csoportja. A tudósok azt vizsgálták, vajon mennyire elégedettek párkapcsolatukkal, szexuális életükkel és általában véve az élettel azok, akik nem monogám párkapcsolatban élnek azokhoz képest, akik viszont igen.

Fontos kiemelni, hogy a nem monogám párkapcsolat definíciójának része, hogy a pár mindkét tagja, közös megegyezés alapján nyit szexuálisan mások felé – tehát nem egymás háta mögött, titokban.

A kutatásban 140 nem monogám és 200 monogám párt vizsgáltak és az eredmények egyértelműek: a nyitott kapcsolatban élők párkapcsolati elégedettségi szintje, szexuális kielégültsége, élettel való elégedettsége semmivel sem rosszabb mint a monogám kapcsolatban élőké.

 

 

Jessica Wood, a kutatás vezetője szerint az eredmény megdönti azt a közkeletű vélekedést, miszerint a monogám párkapcsolat az egyetlen működőképes, ideális megoldás. „Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor rengeteget várunk a partnerünktől. Elégítsen ki szexuálisan, legyen izgalmas és változatos, de mindamellett érzelmileg és ha kell anyagilag is támogatni tudjon. Mindez hatalmas nyomás alá tudja helyezni a párkapcsolatokat.” Meglátása szerint ez az egyik, ha nem a legfőbb oka annak, hogy egyesek a nyitott párkapcsolat mellett döntenek.

Bár a nem monogám párkapcsolat egyre gyakoribb, továbbra is rengeteg a stigma és előítélet vele szemben. Sokan erkölcstelennek, kevésbé kielégítőnek találják. „Sokan meg vannak róla győződve, hogy aki ilyen párkapcsolatra adja a fejét, az folyamatosan mással szexel, megbízhatatlan és rossz ember. Pedig nem ez a helyzet” – állítja Wood.

Az eredmények kimutatták továbbá azt is, hogy sokkal elégedettebbek a szexuális életükkel azok, akik vágyaik kielégítése miatt szexelnek, vagy mert így szeretnének közelebb kerülni partnerükhöz, mint azok, akik egyéb célból – például konfliktus elkerülése.

Felmérések szerint Észak-Amerikában a párok körülbelül 3-7 százaléka él ma nyitott párkapcsolatban. Hogy az azonos nemű pároknál ez az arány milyen magas, nem tudni.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin