Lifestyle

Döntsük el a nagy borotva vs. gyanta kérdést!

Szemben az általános vélekedéssel, a szőrtelenítés nem a modern ember találmánya. A higiéniát, az esztétikus megjelenést már az ókorban is összekapcsolták a szőrtelenséggel, szóval az elv nem, csak a technológia változott.

Ennek köszönhetően nekünk már nem kell azt a tortúrát kiállni, amit a legendák szerint Julius Caesarnak, ő ugyanis csipesszel epiláltatta simára az egész testét. Bár mi itt a 21. század közepén hajlamosak vagyunk jajgatni, ha eljön a nem kívánt szőrszálak eltávolításának ideje, azért lássuk be, jóval könnyebb a helyzetünk, mint a hajdani uralkodónak.

Visszatérve a jelen időbe, a szőrtelenítés már nem tabu, még akkor sem, ha a legtöbben igen szemérmesen kezeljük a kérdést. Ráadásul az eszközök, technológiák széles tárházából válogathatunk, ha a lábunkat, a hónaljunkat vagy akár az intim testrészeinket szeretnénk simává varázsolni. Legalább nyolcféle módszer áll rendelkezésünkre a borotvától kezdve a költséges, ámde hosszútávú lézeres szőreltávolításig. És hogy mi van a skála két végpontja között? Nos, ott vannak a különböző krémek, az epilátorok és természetesen a gyantás eljárások. Ugyanis már nemcsak a görgősfejű gyantázó plusz gézlap plusz pokoli fájdalom az egyetlen út, ha mindenképp a gyantát választanánk. Persze a megrögzött mazochisták maradhatnak ennél is, de mindenki másnak már ott a cukorgyanta, vagy ha igazán kíméletes kezelésre vágyik, a Wax in the City szalonokban is alkalmazott méhviasz alapú meleggyanta.

Érthető persze, hogy a legtöbben a mai napig a borotvát választják, hisz gyors, fájdalommentes és mindig kéznél van, de íme, néhány szempont, amelyek alapján érdemes újragondolni a pengékhez fűződő viszonyunkat.

Depositphotos_7987563_original (1)

Először is: bár maga a borotválás nem fáj, de ha megvágod magad, az nagyon. A pengék lekapják a bőröd felső rétegét (jobb esetben nem vágod meg magad mélyebben), és az a szemtelen kis felületi seb hosszan vérzik és hosszan fáj. Arról nem beszélve, hogy nem kell sok egy komolyabb balesethez: egy nem megfelelően tisztított borotva, egy picit rozsdásodó penge bőven elég ahhoz, hogy a kis sebből nagy baj legyen. Ráadásul egy apró heg a lábszárunkon még úgy-ahogy elviselhető, de ezzel a lendülettel az intim testrészeinket is megvághatjuk, abba meg már tényleg jobb nem belegondolni.

A kényelmi faktor is becsapós. Elsőre úgy tűnhet, hogy nincs is ennél egyszerűbb: az ember beáll a zuhany alá, borotvahab, borotva, néhány húzás és már kész is. Ezzel szemben a waxing bonyolultabbnak tűnik: ha a hely nem walk-in rendszerben működik, akkor időpontot kell kérni, odamenni, levetkőzni, végigvárni a kezelést, felöltözni, szóval macerás az egész. Viszont a saját bőr-, illetve szőrtípusunktól függően, borotválás után akár már néhány órával is megjelenhetnek a kis borosták, és ezzel reszeltek is a reklámokból ismert bársonyos tapintású bőrnek.

Tudni kell, hogy a borotválás csak elvileg olcsóbb, mint a professzionális szolgáltatás. Be kell fektetnünk a borotvahabba, és bármilyen elkeserítően hangzik is, ha tényleg, igazán higiénikusan akarunk eljárni, akkor minden borotváláshoz új eszközt kéne vásárolnunk, ami óvatos becsléseink szerint is heti szinten egy komolyabb kiadás. Éppen elég a férfiaknak az arcszőrzet karbantartásához megfelelő, és általában kevésbé olcsó borotvát beszerezni. Legalább azokon a testtájakon kerüljük el a felesleges kaszabolást, ahol van más megoldás is.

Depositphotos_82921232_original (1)

A klasszikus méhviaszos gyantázás – szemben a sztereotípiákkal – kevésbé fájdalmas, hiszen a melegtől kitágulnak a pórusaink, és könnyebb kirántani a szőrszálakat. Ráadásul, bár ez szintén bőrtípus-függő, akár egy teljes hónapra garantálja a simaságot, és minél többet alkalmazzuk, annál ritkábbá és puhábbá teszi a szőrszálakat. Így idővel nemcsak szinte teljesen fájdalommentessé válik a kezelés, de mindennek tetejébe a ráfordított idő is csökken. Mivel a gyantázást profi szakemberek végzik, így a tisztaság miatt sem kell izgulni, továbbá a megelőző, valamint az utólagos bőrápolásban is tudnak segíteni.

Összegezve tehát: a nyár közeledtével itt az ideje, hogy az is eldobja a borotvát, aki eddig nem tette. Szerencsés esetben, és egy profi szakember szolgáltatásait igénybe véve, a teljes bikiniszezont kihúzhatjuk kettő, maximum három gyantázással, szemben a megrögzött borotválókkal, akik ugyanezzel a gonddal napi, heti szinten fognak majd találkozni. A gondtalan, pánikmentes strandolás egy ilyen hosszú tél után pedig tényleg mindent megér.

Kormos Lili

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin