Hírek

Zöld utat kapott Litvániában az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolata

Szerda délután a litván parlament Jogi Bizottsága szavazása során úgy határozott, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat – amely a heteroszexuális mellett meleg és leszbikus párok részére is elérhetővé válna – nem ütközik az Alkotmány egyetlen paragrafusába sem. “A bizottsági tagok túlnyomó többsége egyetértett abban, hogy a törvény összeegyeztethető Alkotmányunkkal” – nyilatkozta a médiának Stasys Šedbaras, a bizottság alelnöke.

Litvánia a mai napig az Európai Unió egyik leginkább homofób országának számít. Miközben Észtországban tavaly törvényessé vált az azonos neműek házassága és novemberben a lett külügyminiszter is előbújt, addig a Baltikum legdélibb államában még semmi előrelépés nem történt az LMBT-közösséggel kapcsolatban.

homoseksualai-67903130

A bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvénytervezetet március végén nyújtotta be közösen kilenc szociáldemokrata és liberális képviselő. Jelenleg az azonos nemű párokat semmilyen jog nem illeti meg, együttélésüket az állam nem ismeri el. Ez azt is jelenti, hogy nem örökölhetnek egymástól, valamint a kórházban sem kaphatnak információt partnerük egészségi állapotáról.

A bizottsági döntéssel egy időben természetesen a kritikusok is megszólaltak, az unalomig ismert szólamokat pufogtatva. Véleményük szerint a törvényi változás aláásná a hagyományos házasság intézményének tekintélyét, valamint rossz hatással lenne a fiatalok családtervezési elképzeléseire.

 Magyarországon 2009 óta törvényes a meleg és leszbikus párok bejegyzett élettársi kapcsolata, amely a nyugati világ számos más országában is érvényben van és sokan az egyenlő házasság előszobájaként szoktak rá tekinteni. Legutóbb április közepén a 17 milliós dél-amerikai országban, Chilében fogadtak el hasonló törvényt.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb