Nagyvilág

Zaklatták a hadseregben, pert nyert a meleg moldáv katona

 

A moldáv védelmi minisztériumnak és annak az egységnek, ahol Marin Pavlescu szolgált, 120 000 lej (mintegy 2,4 millió forint) kártérítést kell fizetnie, miután a meleg katonát szexuális orientációja miatt megverték és verbálisan zaklatták – írja a Balkan Insight.

Az incidens két évvel ezelőtt történt és Pavlescu úgy döntött, bíróságra viszi az ügyet. A chișinăui bíróság 50 000 lej fizetésére kötelezte a 2. motorizált gyalogsági dandárt, ahol a férfi szolgált, amiért szexualitása miatt zaklatták. A védelmi minisztériumnak szintén 50 000 lejt kell fizetnie, amiért megsértették a férfi tisztelethez és védelemhez való jogát. Ezen felül a két szervezetnek együttesen állniuk kell a férfi perrel kapcsolatos költségeit is, 20 000 lej értékben.

Pavlescu a 2023 júniusi meghallgatáson úgy nyilatkozott, hogy nem tudta, hogy minden nap meg fogják verni, miután felettesei és társai rájöttek, hogy meleg.

Az állandó verések miatt folyton tele volt zúzódásokkal, amire édesanyja is felfigyelt. A hadsereg pszichológusa azt mondta a férfinak, tűrje a verést, majd idővel javulni fog a helyzet.

Az ítélethirdetés után Pavlescu azt írta a Facebookon, hogy fellebbezni fog a döntés ellen, mert nem érzi úgy, hogy igazságot szolgáltattak volna neki.

„Emlékszem, min mentem keresztül a katonai szolgálat alatt, hat és fél hónapig, aztán úgy döntöttem, hogy nem térek vissza a katonai egységbe. Emlékszem a diszkriminációra, a fizikai erőszakra és az esztelenségre, aminek ki voltam téve” – írta.

A védelmi minisztérium nem kommentálta a döntést. Korábban a minisztérium jogásza kijelentette, hogy a hadsereg „a fiatalokat a haza védelmére készíti fel, és nem érdekli őket a [szexuális] orientációjuk”. „A katonai szolgálat nem otthoni környezet. Vannak íratlan szabályok. A katonák találnak okot az ellenségeskedésre” – mondta az ügyvéd a tárgyaláson.

Az LMBTQ jogok terén Moldova egyébként megelőzi Magyarországot az ILGA Europe legutóbbi felmérése alapján.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin