Hírek

Youtuberek vadásznak a melegekre Dél-Koreában a koronavírus miatt

Tévéstábok forgatnak a bezárt King Club előtt, amelynek logójában egy – itt diszkréten kitakart – korona van.

 

A koronavírus-járvány már épp lecsengőben volt Dél-Koreában, amikor egy tünetmentes, magát egészségesnek hitt férfi elment szórakozni Szöul népszerű Ithevon negyedébe. A 31 éves férfi másnap rosszul érezte magát, és hamarosan beigazolódott, hogy koronavírusos. A hatóságok a járvány elleni küzdelemben már megszokott módon azonnal elkezdték feltárni a kapcsolati hálóját, és térfigyelők kamerák, bankkártyaadatok segítségével beazonosítani mindenkit, akivel egy időben ugyanott tartózkodott, hogy őket is tesztelni tudják. Eddig már 14 olyan esetről tudni, ahol az érintett fertőzöttsége erre az egyetlen férfire vezethető vissza.

Csakhogy a Kookmin Ilbo napilap kiderítette, hogy ez a bizonyos 31 éves férfi meleg klubokban járt azon a bizonyos estén, így valószínűleg az összes új fertőzött is meleg lesz. A kommentelők pedig máris elkezdték a bárok és a klubok nyilvános videóit posztolni, és pénzt ajánlanak azoknak, akik segítenek beazonosítani a személyeket és „megállítani ezt az undorító viselkedést”. Ezek után a helyi meleg közösség tagjai attól félnek, hogy akaratuk ellenére fogják előbújtatni őket a családjuk előtt, vagy a munkahelyükön.

Ennek pedig Dél-Koreában komoly következményei vannak. Az országban ugyan nem bünteti törvény a homoszexualitást, de a társadalomban mélyen gyökerező konfucianizmus okán nagyon erős a homofóbia. Ezért nem is gyakori jelenség a coming out.

„Rendszerint nem járok meleg klubokba, két éve is van már, hogy legutóbb elmentem az ithevoni melegnegyedbe. De a helyi meleg közösség oldalain most azt olvasom, hogy youtuberek azért regisztrálnak randialkalmazásokra, hogy élőben bujtassanak elő meleg férfiakat. Ezért én is, és minden ismerősöm törölte az összes fotóját mindenhonnan”

– mesélte a 35 éves Hong Judzsin a Guardiannek. Az egészségügyi hatóságok már több mint 1500 személyt azonosítottak, akik a múlt hétvégén ezekben a klubokban jártak, és arra kérik a többieket is, hogy teszteltessék magukat.

 

 

Egy 37 éves informatikus három hónap után először ment el szórakozni, és most attól fél, kirúgják, ha tesztre kell mennie.

„Ahol dolgozok, az egy átlagos koreai cég, ami azt jelenti, hogy mindenki nagyon homofób. A főnököm és a kollégáim azt mondták, az összes meleget gázkamrában kellene megölni. Ha megtudnák, hogy egy meleg klubban voltam, minden bizonnyal azt mondanák, hogy mondjak fel valamilyen ürüggyel, vagy pokollá tennék az életemet, és így nem maradna más választásom. Rettegek attól, hogy esetleg megfertőződtem, de nem kérhetek tesztet, mert nem akarom elveszíteni az állásomat. A vírustól azonban még így is kevésbé félek, mint attól, ahogyan bánnának velem. Nem tudom, hogyan bírnám elviselni azt a társadalmi és szakmai megaláztatást, ami érne.”

Hogy miért ragaszkodna valaki ennyire az állásához, az főleg a helyi viszonyok ismeretében érthető. A dél-koreai munkaerőpiac európai szemmel nézve elképesztően brutális, ahol nagyon nehéz bármilyen állást elnyerni. A teljes oktatási rendszer erre épül, egészen kisgyerekkortól a majdani jó állás reményében a teljes család évtizedekig súlyos áldozatokat hoz a gyerekek taníttatása érdekében.

A helyi homofóbia az ezredfordulón még a jelenleginél is erősebb volt. Az ithevoni melegnegyed, a Homo Hill szórakozóhelyeit sötétedés után nem volt tanácsos elhagyni reggelig. Az utcákon nem csak a helyiek, hanem például az országban állomásozó amerikai kiskatonák is járőröztek, akik szó szerint vadásztak azokra a társaikra, akik ezeket a helyeket látogatták.

Egy tavalyi felmérés szerint a lakosság 49 százaléka nem fogadja el a melegeket és leszbikusokat. Meglepő módon a koreai nők a férfiakkal ellentétben kevésbé elfogadóak, ha bűnözőkről, LMBTQ emberekről, bevándorlókról vagy észak-koreai menekültekről van szó.

Dél-Koreában nincs se házassági egyenlőség, és bejegyzett élettársi kapcsolatra sincs lehetősége az azonos nemű pároknak. Az ország legtöbb részén a homoszexualitást még mindig tabuként kezelik.

 

 

https://humenonline.hu/szexualis-zaklatashoz-es-mentalis-problemakhoz-vezetett-a-melegek-uldozese-a-del-koreai-hadseregben/

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin