Hírek

A YouTube blokkolni kezdte az LMBTQ-barát videókat

Áll a bál a YouTube újítása miatt, a videómegosztó azonban az óriási felháborodás láttán sem hajlandó változtatni hozzáállásán.

 

A videómegosztón lehetőség van az úgynevezett Korlátozott mód (Restricted Mode) alkalmazására. A hivatalos megfogalmazás szerint

“a Korlátozott mód használata segít a potenciálisan kifogásolható tartalmak kiszűrésében, amelyeket nem szeretnél látni, vagy nem szeretnéd, hogy családtagjaid lássák a YouTube-on. Közösségi megjelölést, korhatárossá tételt, illetve egyéb jelzéseket használunk a nem megfelelő tartalmak azonosítására és kiszűrésére. A Korlátozott mód az összes nyelven rendelkezésre áll, de az esetleges kulturális érzékenység miatt a minőség változhat.”

Csakhogy a gyakorlatban elkezdték ezen szűrő alá besorolni nemcsak az LMBTQ, de az LMBTQ-barát videókat is. A lépést óriási felháborodás fogadja, nem véletlenül: ha egy szülő például bekapcsolja a funkciót a gyerekénél, azt nem fog információhoz jutni LMBTQ kérdésekben.

Legyen az egészségügyi, társadalmi vagy politikai téma, a YouTube innentől automatikusan felnőtt tartalomnak minősíti ezeket a videókat. A cég azzal védekezik, hogy a felhasználóik csupán egy elenyésző része használja a funkciót. A gyakorlatban azonban ez azt jelenti, hogy miközben a népszerű LMBTQ vloggerek jóvoltából a cég vagyonokat keres, addig a homofób nézők kegyében járva gondosan elrejti a videókat előlük.

Jól példázza ezt Fiona Morris esete. A vlogger 136 videót töltött fel az elmúlt hét évben, és a szűrő bekapcsolásával ezek fele eltűnik. Olyan ártalmatlan anyagokat blokkol tőle így a YouTube, mint például “Akarják-e az egyenlő házasságot az ausztrál LMBTQ-k?” vagy épp a “Mit szólnak az emberek, ha biszexuálisként bújsz elő”.

 

 

A világcég kettős mércéje annak fényében valóban felháborító, hogy míg a homofób nézők egy kattintással eltüntethetnek mindent, amivel nem szeretnének találkozni, addig a homofób gyalázkodó kommentek maradhatnak a videók alatt. Innen is gratulálunk a YouTube-nak.

 

(PinkNews)

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb