Kultúra

Walt Disney személyesen rúgta ki legnagyobb sztárját melegsége miatt

Filmjeiben, tévéműsoraiban, képregényeiben és vidámparkjaiban a Walt Disney Stúdió egy ideális világot teremtett az ötvenes évek Amerikájában. Saját nevelésű sztárokat tartottak, akik ezt az álomvilágot képviselték. Walt Disney személyesen egyengette a gyerekszínész Tommy Kirk karrierjét, hogy egy napon ő legyen a legnagyobb sztár Hollywoodban.

Walt Disney 1954-ben figyelt fel az akkor 13 éves Kirkre egy színházi előadáson. A jó külső adottságokkal bíró, tehetséges fiúnak hosszú távú szerződést kínált. (Ekkoriban nem egy-egy filmre, hanem évekre köteleződtek el a színészek a stúdiók mellett.)

 

Kirk számos családi filmben kapott szerepet, például a Betyár, a hűséges tolvaj (Old Yeller, 1957) vagy A Robinson család (Swiss Family Robinson, 1960) című, mai napig szívesen vetített kasszasikerekben.

 

Savage Sam – Trailer

Now discover what happens next in SAVAGE SAM, the sequel to the classic adventure OLD YELLER, where adopting a new pup sets the stage for more thrills in the…

 

A hollywoodi csillogás ellenére Kirk kamaszkora minden volt, csak éppen boldog nem. Tudta magáról, hogy meleg, és azt is tudta, hogy ez veszélyt jelent a mozifilmes karrierjére, összetörné a mindenki kedvence imidzsét, és kiváltaná a homofób Disney, valamint szigorú baptista szülei haragját is. Erről ő maga így mesélt egy interjúban:

“Nem engedhettem teret az érzéseimnek. Akkoriban nagyon nehéz volt ismerkedni, nem is volt helye a meleg társasági életnek. Majd csak a hatvanas évek elején hallottam néha helyekről, ahová melegek járnak. Akkoriban a homoszexualitás hivatalosan nem is létezett, és én iszonyú magányos voltam.”

Kirk már látta maga előtt, hogy örökké egyedül lesz, de idővel találkozott olyanokkal, akik hasonló cipőben jártak.

“Kamaszként volt néhány futó, ám nagyon szenvedélyes kalandom, de mindig csak lopva, titokban, valamelyik sikátorban. 18 éves koromra aztán végre felfogtam, hogy nem fogok megváltozni. Nem tudtam, milyen következménye lesz, de azt tudtam, hogy tönkreteszi a színészi karrieremet. Mindennek vége lesz miatta.”

Így is történt. A stúdióban beszélni kezdték, hogy Kirknek viszonya van egy fiatalabb színésszel, miután rajtakapták őket. A hírre Walt Disney azonnal kirúgta.

“A Disney családi filmeket készített, és engem szántak a fiatal hősök szerepére. Amikor rájöttek a viszonyomra, az a stúdiónál a karrierem végét jelentette.”

 

 

1964-ben gyakorlatilag véget is ért Kirk karrierje. Miután sztárként kirúgták a Disney-től, a még csak 23 éves színész elvállalt pár filmet, de a kasszáknál szinte mindegyik hatalmasat bukott. Helyzetét csak rontotta, hogy közben rászokott a drogokra, amire ráment nem csak a vagyona, de az egészsége is. Saját bevallása szerint csoda, hogy még él. A húszas évei végére úgy döntött, elege van a show-bizniszből: abbahagyta a filmezést, pincérként és sofőrként dolgozott, majd egy szőnyegtisztító vállalkozást vezetett húsz éven át.

2006-ban a Disney Stúdió egykori színésztársaival együtt kitüntette, amiért  tehetségével hozzájárult a vállalat sikeréhez.

 

(lgbtqnation)

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb