Hírek

Vörös festékkel öntötték le J.K. Rowling kéznyomát

J.K. Rowling kéznyoma a edinburgh-i városháza előtt

 

J.K. Rowlingot évek óta érik transzfób vádak, amelyekből mostanra elege lett mindenkinek. Transzfób bejegyzéseinek megítélése – amelyekben rendre relativizálja vagy egyenesen megtagadja a transzneműek élettapasztalatait -, legalább akkora vitákat generál, mint maguk a megszólalások. Nézetei miatt a Harry Potter könyvek szerzőjét sok rajongó már elkezdte elválasztani a regényfolyamtól, a legutóbbi eseténél pedig maguk a filmváltozat szereplői is elhatárolódtak tőle.

Jó eséllyel a Rowlingot övező ellenszenv az oka, hogy megrongálták a kéznyomát a skóciai Edinburgh-ben. Az írónő egy ideig itt élt, ezért örökítették meg 2008-ban a kéznyomát a helyi városháza előtt, és valóságos zarándokhellyé vált a rajongók számára. Pláne úgy, hogy maga Edinburgh ódon hangulata is a Harry Potter univerzumot idézi.

Az arany színű kéznyomot most vörös festékkel öntötték le és egy transz zászlót állítottak mellé, számolt be róla a helyi EdinburghLive portál.

 

 

Nemrég Rowling kiadójánál is fellázadtak a munkatársak, akik a nézetei miatt nem hajlandóak a következő könyvén dolgozni, egy feminista könyvesbolt pedig minden eladott könyve után egy transz szervezetnek adományoz a befolyt pénzből.

 

 

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb