Színes

Volt, hogy Tom Daley az elrablástól való félelem miatt hagyott ki orosz versenyt

Tom Daley Coming Up For Air című vadonatúj életrajzi kötetében először beszél róla, hogy a melegek megveréséről, elrablásáról és kínzásáról szóló történetek jelentős szerepet játszottak abban, hogy 2014-ben kihagyott egy oroszországi műugróversenyt.

Mindez már egy évvel azután volt, hogy YouTube-videóban nyilvánosan is coming outolt.

Amellett, hogy lesérültem, félelmet keltettek bennem a melegek megveréséről, elrablásáról és kínzásáról hallott történetek” – írja Daley. „Nem olvastam sokat arról, pontosan mi is történik, de tisztában voltam a jelenséggel.

Ám amikor csapata visszatért és társai meséltek az élményeikről, inkább haragudott magára, amiért nem ment el. Rossz döntést hozott, hagyta magát megfélemlíteni, és megfogadta, hogy soha többé nem hagy ki egy versenyt sem emiatt.

 

 

View this post on Instagram

 

Tom Daley (@tomdaley) által megosztott bejegyzés

 

Az olimpiai aranyérmes most „rendkívül szerencsésnek érzi magát, hogy nyíltan LMBTQ sportolóként versenyezhet” anélkül, hogy „aggódnia kellene a következmények miatt”.

Elég gyakran járok Oroszországba, és az egyik versenyen büszkén viseltem egy szivárványos kitűzőt a mellkasomon, amikor mentem átvenni az érmet a dobogón” – írta Daley új könyvében. „Távol állt tőlem a félelem érzése, inkább megerősödtem tőle.

Daley reméli, hogy minden queer orosz fiatal, aki látta őt versenyezni, „erősebbnek és kevésbé elnyomottnak érzi magát ennek hatására.” De nem állt meg itt, 2014 óta már a Közel-Keleten is versenyzett, ahol „melegnek lenni egyes országokban halálbüntetéssel sújtott bűncselekmény”, és úgy véli, melegként felállni a dobogóra egy ilyen országban „hangosabban beszél, mint bojkottálni az eseményt.”

A Tokióból aranyéremmel hazatérő olimpikon nemrégiben kijelentette, küldetésének tekinti, hogy azokat az országokat, ahol a melegség halálbüntetéssel járhat, kitiltsák az olimpiáról.

 

Tom Daley kitiltaná a homofób országokat az olimpiai játékokról

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin