Hírek

Visszakapta kitüntetéseit a seregből kirúgott biszexuális tengerész

Az Egyesült Királyság honvédelmi minisztériuma bocsánatot kért és visszaadta kitüntetéseit annak a falklandi veteránnak, akit biszexualitása miatt küldtek el a haditengerészettől.

A hatvannyolc éves Joe Ousalice rádiókezelőként szolgált a Falkland-szigeteki háború alatt 1982-ben, de tizennyolc évig tartó karrierje alatt szolgált Észak-Írországban és a Közép-Keleten is a Brit Királyi Haditengerészet tagjaként.

 

Ousalice tizennyolc évig volt a Brit Királyi Haditengerészet tagja.

 

1993-ban viszont haditanács elé állították és azzal vádoltak – majd később bűnösnek is találtak –, hogy lefeküdt egy másik férfi katonával. A vádakat a mai napig tagadja, de akkoriban derült fény a tényre, hogy Ousalice biszexuális, ezért a haditengerészet leszerelte őt annak érdekében, hogy ne „rontson meg” másokat. – számol be róla a Mirror.

Idén májusban azonban Ousalice úgy döntött, bíróság elé viszi az ügyet, és ebben egy emberi jogi csoport, a Liberty is támogatta és egyben képviselte is őt.

A Liberty forrásai alapján a honvédelmi minisztérium közzé tett egy nyilvános bocsánatkérést, amely így szól:

„1993-ban Mr. Ousalice-t olyan bánásmódban részesítették a szexuális irányultsága miatt, amely napjainkban nem lenne elfogadható, és ezért elnézését kérjük. Elismerjük, hogy a hadseregben szolgáló melegekkel szemben tanúsított gyakorlatunk igazságtalan, diszkriminatív és helytelen volt.”

 

Hatvannyolc éves koráig kellett várnia, hogy bocsánatot kérjenek tőle.

 

Ousalice elfogadta a minisztérium bocsánatkérését, de ez alkalommal hangot adott őszinte véleményének és az 1993 óta felhalmozódott sérelmeinek is:

„Mindig is a szolgálatom alapján kellett volna megítélniük és nem a szexuális orientációm alapján. A történelem megmutatta nekünk, hogy egy személy szexuális irányultsága nem hozható összefüggésbe azzal, hogyan is teljesít konfliktusok idején. Rengeteg LMBTQ embert távolítottak el a helyükről, derékba törve ezzel a karrierjüket, és a következmények pusztítóak. Nekem huszonhét évembe telt, hogy megoldjam ezt a helyzetet, és ehhez egészen a bíróságig kellett elvinnem a minisztériumot. De szeretném elfogadni a számomra felajánlott bocsánatkérést, és arra sürgetném a minisztériumot, hogy a továbbiakban is ismerjék el hibáikat, és azt, hogy milyen súlyos hatásai voltak az LMBTQ veteránok diszkriminációjának”

– nyilatkozta a bocsánatkérést követően Ousalice.

 

A kitüntetések egy része.

A honvédelmi minisztérium bejelentette, hogy egy szabályzatot akarnak bevezetni, amellyel visszajuttathatják más LMBTQ veteránoknak is a kitüntetéseiket, amelyektől igazságtalanul fosztották meg őket.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb