Nagyvilág

Visszahívták a szerb nagykövetet, miután kiállt a lengyel homofóbia ellen

A szerb külügyminisztérium épülete Belgrágban / fotó: Nedomacki

 

Nikola Zurovas, Szerbia lengyelországi nagykövete is csatlakozott azon 40 ország diplomatáihoz, akik az LMBTQ jogok védelmére szólítottak fel Lengyelországban. A levelet a homofóbia, bifóbia és transzfóbia elleni világnap alkalmából tették közzé.

A Kurir értesülései szerint azonban emiatt vissza is hívták tisztségéből a nagykövetet, amiért sem a szerb külügyminisztériummal, sem a kormánnyal nem egyeztetett, mielőtt aláírta volna. Ráadásul Nikola Selaković szerb külügyminiszter lengyelországi látogatása előtt tették közzé a levelet – amit a lengyel kormány rosszul is fogadott, ezért Selaković látogatását el kellett halasztani.

A diplomaták többek között arra szólították fel a lengyeleket, hogy védjék meg a védelemre szoruló közösségeket a szóbeli és fizikai bántalmazástól, valamint a gyűlöletbeszédtől.

Miután a nagykövetet visszahívták, a külügyminiszter leszögezte, Zurovac felmentésének oka nem a levél tartalma, hanem az, hogy nem követte az ilyenkor szokásos eljárást:

“A nagykövet nem tájékoztatott erről senkit. Nem a levél tárgyáról és tartalmáról beszélünk. Hogy elkerüljünk minden célozgatást: nem a levél tartalmáról van szó, hanem arról, hogy a szerb nagykövet anélkül írta alá a dokumentumot, hogy tájékoztatta volna a munkájáért felelős személyt”.

 

Selaković hozzátette, akkor is így jártak volna el, ha bármi mást írt volna alá Zurovac előzetes egyeztetés nélkül, mert a hasonló lépések a diplomáciai kapcsolatok romlásához, vagy akár megszakadásához is vezethetnek, amit pedig el akarnak kerülni.

 

 

Szerbia jogilag is elismeri az azonos nemű párok kapcsolatát

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb