Nagyvilág

Visszaadják az állami kitüntetéseket egy homofób sportoló miatt

Clara Tuck Meng Soo / fotó: ABC News

 

A nemzeti ünnepen, január 26-án szokás átadni az állami kitüntetéseket Ausztráliában. Idén azonban nem várt botrány borzolja a kedélyeket, miután az állam által adományozható legmagasabb kitüntetésre terjesztették fel Margaret Court teniszezőt, írja az ABC.

Minden idők legeredményesebb teniszezőjeként Court beírta magát a sporttörténelembe. Profi pályafutása után a vallás felé fordult, teológiai képesítést szerzett, majd pünkösdista lelkészként saját gyülekezetet is alapított – amit magáról nevezett el. Az egyik vallási televíziócsatornán saját show-műsort kapott, és Court a bibliai tanításokból levezetve rendszeresen támadott LMBTQ-csoportokat. Élesen kritizálta az ausztrál kormányt is, amikor az engedélyezte az országban az azonos nemű párok házasságát.

Tavaly aztán egyenesen kijelentette, hogy az ő templomát Jézus vére majd megvédi a koronavírustól, ezért a járványügyi korlátozások ellenére is megtartotta az istentiszteleteket.

Court korábban „utálatos szexuális gyakorlatnak” titulálta a homoszexualitást, a melegeket Hitlerhez hasonlította. Azt állította, hogy a leszbikus teniszjátékosok megkörnyékezik a fiatalabb társaikat, és hogy a transznemű gyermekek egyenesen az ördögtől valóak. Ezek után nem csoda, hogy 2018-ban az Év homofóbja címet is elnyerte.

Miután most felterjesztették az állami kitüntetésre, ennyi korábbi botrány után sokan felháborodtak. A szintén kitüntetett újságíró, Kerry O’Brien vasárnap aztán levélben közölte a kormánnyal, hogy tiltakozásul visszautasítja az állami kitüntetést. Mint írta, nem tudja az elfogadni ugyanattól a testülettől, amely „ilyen mélyen érzéketlen és megosztó döntést” képes hozni:

„Margaret Court nagyszerű teniszező volt, akiért sportkarrierje alatt lelkesedtek az ausztrálok, köztük én is, de az LMBTQ közösség alapvető jogait érintő bántó és megosztó kritikái egyszerűen visszataszító sok ausztrál számára. Úgy gondolom, az a döntés, hogy átadják neki ezt a díjat, mélyen érzéketlen volt, és aláássa az ezen kitüntetéseket övező közmegbecsülést – pedig azért hoztak őket létre, hogy az összetartozást ünnepeljék, nem pedig a megosztást.”

 

Szintén az állami kitüntetés visszaadásáról beszél Ivan Hinton-Teoh, aki a házassági egyenlőségért küzdő kampány egyik alapítója volt Ausztráliában. Visszaküldi a kitüntetését az orvos Rodney Syme is, akinek a társadalmi jólétért és az egészségügyi jogi reformokért végzett 25 éves munkáját ismerték el vele.

Kerry O’Brien a döntésével Clara Tuck Meng Soo doktornőhöz csatlakozott. A transznemű orvos 2016-ban kapott állami kitüntetést a HIV-fertőzöttek és a kábítószer-függőségben szenvedők kezeléséért végzett munkájáért. Amikor kiderült, hogy a hírhedten homo- és transzfób Courtot is kitüntetik, tiltakozása jeléül visszaküldte saját állami érdemrendjét.

„Ez a kitünetés jóváhagyja, ha nem egyenesen támogatja azokat a nagyon negatív és bántó kijelentéseket, amelyeket az LMBTQ közösséggel kapcsolatban az elmúlt években tett. Ha valakinek a legmagasabb állami érdemrendet ítéljük oda, annak nemcsak a saját területén elért eredményekről kell szólnia. Azt akarjuk, hogy az, aki bántó és becsmérlő megjegyzéseket embertársai egy részére, példaképként szolgáljon az ország számára?”

 

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb