Sziget2019

Világsztárok fesztiválja – Sziget 2019

Évről évre egyre nagyobb fejtörést okoznak nekem a Sziget Fesztivál szervezői mind újságíróként, mind fesztiválozóként. Hát hogyan válasszak ennyi szuper program közül?! Egyelőre még nem tudok osztódni és sajnos időnyerőm sincs, mint Hermionénak a Harry Potterben. Így gondos mérlegelésre és néha spontán döntésekre van szükségem, hogy melyik koncertet, színházi vagy táncelőadást nézzem meg, és melyiket hagyjam ki egy másik, még jobb programért. Összeszedtük nektek, szerintünk mitől lesz zseniális az idei, immáron 27. Sziget, ami augusztus 7-13. között zajlik.

Idén a 7 napra már 9 headliner énekest, zenekart sikerült leszerződtetnie a szervezőknek. Ed Sheeran napjára, augusztus 7-ére (szerda) napijegyet már nem is lehet kapni – csak olyan bérletet lehet venni, amibe beleesik ez a nap is. Valószínűleg hasonló méretű lesz a tömeg a Foo Fighters két és fél órás koncertjén, de közel ugyanannyian fogják Post Malone slágereit egyszerre énekelni, és valószínűleg a Florence + The Machine is teltházas lesz. Macklemore biztosan idén is eksztázisba ejti a Nagyszínpad közönségét. Fő fellépő lesz még Martin Garrix, a The 1975 és a The National is. Én személy szerint pedig alig várom Tove Lo és a Years And Years koncertjét – valószínűleg nem egyedül fogom teli torokból énekelni a slágereiket.

 

 

photo: Kristóf Hölvényi /Rockstar Photographers www.instagram.com/kristofholvenyi/

 

A Nagyszínpadon először szerepet kapnak olyan nagy hatású személyiségek is, mint Dr. Jane Goodall ENSZ békenagykövet és környezetvédő, Emi Mahmoud költő, aktivista és az UNICEF jószolgálati nagykövete. Ők a Sziget Love Revolution kampányában kapnak szerepet. Videóüzenetben Al Gore volt amerikai alelnök, a The Climate Reality Project nevű civil szervezet alapítója is megszólal.

Fenntartható fesztiválozás

A fenntarthatóság és a környezetvédelem az idei Sziget Fesztiválon is főszerepet játszanak. A legfontosabb célok: a műanyaghulladék csökkentése, a víztakarékosság, valamint a Duna megóvása. A re-pohárral idén is 1,5 millió egyszer használatos műanyagpoharat tudnak kiváltani a szervezők. Idén a szívószálak önkiszolgáló pultra helyezését sem támogatja a Sziget, a központi ártáblákra pedig felkerül a szívószálmentes üzenet: „Don’t Suck – Ne szívd meg”. Akik ezután is ragaszkodnak a szívószálhoz, egy 100%-ban újrahasznosítható, papírból készült alternatívát kaphatnak. Nejlonzacskót tilos lesz forgalmazni, az ételekhez pedig lebomló tányérokat és evőeszközöket használnak majd. Idén ötvennel több hulladékgyűjtő önkéntest toboroznak, hogy hatékonyabb legyen a kézi takarítás. A Green Sziget Centerben ajándékokra lehet beváltani a szelektíven válogatott hulladékot. És itt lehet megismerkedni a klíma start-upok világával is.

 

photo: [ Sandor Csudai ] . www.facebook.com/csudaisandor

Újítás lesz az az étkeztető blokk, ahol a fenntartható táplálkozás kerül középpontba. Itt alacsony széndioxid-kibocsátású – nemcsak vegán és vegetáriánus, hanem halat és csirkét is tartalmazó – ételeket forgalmazó helyek lesznek. A keletkező konyhai hulladék a Szigetre kitelepült mobil komposztáló-berendezésben kerül feldolgozásra, az elkészült humuszt pedig az Óbudai-sziget rekultivációja során használják majd fel

A kereskedelmi egységek üzemeltetőit energiahatékonysági tanácsokkal látják el, az önkéntesek monitorozni is fogják, hogy ezek közül mit vezetnek be a cégek. A víztakarékosságra pedig a fesztivál összes vendégét buzdítani fogják: a zuhanyfülkékben a takarékos zuhanyzásra felhívó matricákat helyeznek ki, az Eco Camping területén pedig a vákuumöblítéses ECO WC-knek köszönhetően 85%-os vízmegtakarítás érhető el.

A zenén túl

A Nagyszínpadon és a többi zenei színpadon kívül is bőven lesz miből csemegézni, ahogy azt már megszokhattuk. A Magic Mirror sátorban idén is előtérbe kerülnek az LMBTQ közösség problémái: érdekes beszélgetések, filmek és lenyűgöző showműsor vár mindenkit. A Sátor Határok Nélkül idén negyedszer járja körbe a migráció problémáit. A Global Village helyszínén a roma kisebbség és más országok és régiók kisebbségeinek kultúrájával ismerkedhetünk meg. Igazi csemege lesz a rádzsásztáni Circus Raj, egy autentikus indiai utazó cirkusz. A chilei Marco Layera projektje a színházi programok között kapott helyet – 9 tinédzser lánnyal közösen hoztak létre egy előadást, amely a mai fiatal generáció problémáit helyezi középpontba. Szó lesz saját tapasztalatokról: a családon belüli erőszakról, az iskolai megfélemlítésről, kiközösítésről, illetve abortuszról, felvetve a felnőtt társadalom felelősségét. A spanyol Sol Picó táncos-koreográfus 20 fiatal magyar táncossal hoz létre közösen egy előadást, ami a menekültekről, illetve a meneküléssel kapcsolatos tragédiákról szól.

Zsebedits Patrik

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb