Kultúra

A világhírű Titanic kiállítás Magyarországra érkezik

A világ egyik legkedveltebb tárlata hamarosan Budapestre jön. A július 20-án nyíló, 2300 négyzetméteres Titanic kiállításon a rajongók a híres hajóroncs technikai felszerelései mellett több száz eredeti berendezési és személyes tárgyat – bútorokat, ruhákat, ékszereket – tekinthetnek meg. Önálló magyar részleg is lesz, ahol bemutatják az 1912-ben elsüllyedt hajó magyar vonatkozásait is.

Az eredeti és a „magyar Titanic”

A Titanic volt a kor legnagyobb transzatlanti személyszállító hajója, a technológiai forradalom legmonumentálisabb vívmánya. Utasokat és postai küldeményeket szállított volna Európa és Észak-Amerika között, ám első útja során, 1912. április 15-én, több, mint 1500 emberrel a fedélzetén jéghegynek ütközött és elsüllyedt. Számunkra érdekesség, hogy a korszakban veszett oda a magyar történelem egyetlen modern hadihajója is, az SMS Szent István: a „magyar Titanic” 1918. június 10-én süllyedt 70 méter mély hullámsírjába.

Szent István

Így épült fel a hazai monstrum

A 152 méter hosszú Szent István csatahajó megépítéséről még 1910-ben határozott az Országgyűlés – a költségek megszavazását csak azzal a feltétellel fogadta el a parlament, hogy a hajót teljes egészében a Ganz-Danubius fiumei hajógyárában építik meg magyar mérnökök és munkaerő közreműködésével. A név is előfeltétel volt, ugyanis Ferenc Ferdinánd főherceg a 18. század híres osztrák hadvezéréről, Báró Laudonról akarta elneveztetni a hajót. Végül Ferenc József császár döntésére lett a csatahajó neve Szent István. Két év alatt készült el a 22 ezer tonna vízkiszorítású Tegethoff osztályú csatahajó, amelyen torpedók ugyan nem kaptak helyet, 12 darab ágyú viszont igen, amely igen veszélyes fegyverré tette. A Szent István éveken át lehorgonyozva állt a pólai kikötőben és a térség légvédelmét támogatta. Június 9-én kapott először parancsot az indulásra, azonban küldetése nem maradt titokban. Luigi Rizzo olasz kapitány kiszúrta a konvojt, motorcsónakokat küldött az ellenséges hajókra, amelyek két torpedót is kilőttek a csatahajóra. Hajnali fél négykor érték a lövések a Szent Istvánt, amely 6 óra 5 perckor felborult és menthetetlenül süllyedni kezdett. Az 1100 fős legénységből 89 fő nem élte túl a tragédiát.

Titanic kiállítás 

Helyszín: 1061 Budapest, Király utca 26. (Komplex)

Időpont: 2017. július 20-tól minden nap (vasárnap és ünnepnapon is) reggel 10 és este 8 óra között

www.titanickiallitas.hu 

Két tragédia találkozása

Az összehasonlítás a Titanic sorsával abból a szempontból mindenképpen megállja a helyét, hogy szinte ugyanakkor készültek el. A Titanic 1912-ben állt forgalomba és már abban az évben odaveszett, míg a Szent István 1915-ben állt szolgálatba, és három évvel később teljesítette be sorsát. Összeköti a két tragédiát, hogy súlyos tervezési hibák is hozzájárultak a két hajó pusztulásához. A Titanic hajóteste gyengébb volt a vártnál, míg a Szent István alacsony vízkiszorítása, magas súlypontja és a lőtornyok elrendezése miatt volt sebezhető. A Titanic esetében az áldozatok száma jóval magasabb volt: a jeges vízben 1500-an lelték halálukat. Míg a Szent István 70, a Titanic 4000 méter mélyen alussza örök álmát.

Valódi időutazás

Július 20-án a magyar közönségnek is lehetősége nyílik betekinteni a hajózás történetének e korszakába. A 2300 négyzetméteres tárlat megtekintése valódi időutazás lesz a látogatók számára, hiszen a kabinok, a gépház és az ebédlő részletes rekonstrukciójának köszönhetően átérezhetik a 20. század elejének légkörét, a korabeli luxust és a szegénységet is. Ezenkívül eredeti bútorokat, ékszereket, ruhákat tekinthetnek meg az érdeklődők a hajóroncsból.  Magyar “szoba” is lesz, ahol a hajózás hazai történetébe, valamint a Titanic magyar vonatkozásaiba is betekinthetünk.  A különleges időutazásra a bejáratnál beszállókártyát kapnak a látogatók egy valódi Titanic utas nevével, a Titanic Shopban pedig a korszakhoz és a kiállított darabokhoz kapcsolódó tárgyakat lehet majd megvásárolni.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb