Lifestyle

Világháborús veterán Nagy-Britannia legidősebb transz nője

Rendkívül érdekes interjút készített a BBC brit hírcsatorna az Egyesült Királyság legidősebb transz nőjével, Louise Jennings-szel. Az idén 99 éves hölgy a II. világháborúban a dunkirki csatában szolgálta férfiként hazáját, majd több, mint négy évtizeden át élt együtt szerelmével, mielőtt nekikezdett volna a tranzíciónak.

Louise eredetileg Robert Louis Jennings néven született és 26 éves volt, mikor besorozták a brit hadseregbe. A háború pillanataira úgy emlékszik vissza, mint a folyamatos életveszélynek kitettség időszaka, hiszen rendszeresek voltak fejük felett a bombatámadások. De társai mindig segítették, óvták és ő is ugyanígy tett. Mégsem tekint magára hősként – úgy véli, élete egy pontján mindenki lehet hős, ő csak egy katona volt, aki tette, amit megkövetelt a haza.

A háború lezárását követően elvette szerelmét, Edithet, akivel a nő haláláig, 1989-ig éltek boldog házasságban. Edithnek azonban soha nem mert beszélni féltett titkáról, miszerint lelke mélyén nőnek érzi magát. Tranzíciója özvegysége első évében, 1990-ben kezdődött, ekkor történt meg az első nemkorrekciós műtétje is.

Louise az azóta eltelt időben teljes egészében nőként él. Főként festészettel foglalkozik, alkotásai több kiállítást is megjártak a világ számos pontján.

A háborús veteránnal készült angol nyelvű, angol feliratos felvétel a BBC YouTube-csatornáján tekinthető meg:

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb