Életmód

Videó: Te megölelnél egy HIV pozitív embert?

A HIV pozitív emberekkel kapcsolatos előítéletek a nyugati államokban is a mai napig élnek. Még a meleg társadalmon belül is sokan nincsenek tisztában a fertőzés lehetséges módjaival, illetve annak következményeivel. Nem járnak szűrésre, nem akarnak tudomást venni róla, aki pedig HIV pozitív, azt megbélyegzik, keresztet vetnek rá.

Mostanában számos országban több felvilágosító kezdeményezés indult, az egyik legismertebb közülük egy háromgyerekes édesapa története volt.  Legutóbb pedig egy finn férfi indított küzdelmet az előítéletek és a HIV pozitív emberekkel szembeni diszkrimináció ellen.

Janne Antin figyelemfelkeltő kampánya során bekötött szemmel, “HIV Positive” feliratú pólóban kiállt egy térre, ölelésekre várva. Az emberek reakciója pedig magáért beszél:


Magyarországon az elmúlt harminc évben 2845 HIV-fertőzöttet regisztráltak, ebből tavaly 270-et. Eddig ez a legmagasabb éves szám. Ráadásul ez valószínűleg nem a betegek valódi száma, mert évekig lehet tünetmentes valaki és ha nem megy el szűrésre, sokáig maga sem tudja, hogy fertőzött.

A gyógyszerét rendszeresen szedő, kezelt, fizikai és mentális egészségére és életmódjára odafigyelő, bizonyos feltételeket betartó HIV-fertőzött nem fertőz tovább. Ezért is kell tesztre járni, mert az időben diagnosztizált és megfelelően kezelt HIV-fertőzött nem csak ugyanannyi ideig él, mint a nem fertőzött társai, de nem is fertőzi tovább a többi embert.

Cikkünk arról, hogyan válhatsz HIV-fertőzötté, valamint arról, mik a fertőzés utáni következő lépések, a linkekre kattintva olvashattok.

Previous post

Megjelent Banglades első LMBT-képregénye

Next post

Proud Hungary - The Budapest story of a Kyrgyzystani guy