Kultúra

Videó: Megjelent A dán lány első előzetese

Mint arról február végén beszámoltunk, A mindenség elmélete című filmben a mozgásképtelenné váló Stephen Hawking szerepében nyújtott alakításáért Oscar-díjjal jutalmazott Eddie Redmayne -t hamarosan újabb izgalmas filmszerepben bukkan fel. Ezúttal Lili Elbe, az első olyan transznemű nő bőrébe bújik, akiről tudjuk, hogy nemkorrekciós műtéten esett át.

Redmayne a Daily Mail-nek nyilatkozva elmondta, hogy aprólékosan tanulmányozta a nőies mozgást: ezúttal is Alexandra Reynolds mozgáskoordinátorral dolgoztak együtt. “Mindenre női prespektívából tekintünk” – mondta a színész. Emellett azt is mondta, hogy Lili és Gerda története az önazonosság és a  szerelem csodálatos példája: “Valószínűleg ez a legérzékenyebb szerep, amit valaha játszottam.” 

TheDanishGirl

Idén a The Danish Girl lehet az, ami újabb aranyszobrocskát érhet az alig 33 éves brit színésznek. A film az Amerikai Egyesült Államokban november környékén debütálhat, hozzánk vélhetően januárban érkezik.

Lili Elbe Einar Mogens Wegener néven született 1882-ben Dániában. A Dán Királyi Művészeti Akadémián ismerkedett meg Gerda Gottlieb festő-grafikussal, akivel 1904-ben házasodtak össze. Wegener valamivel sikeresebb volt feleségénél, de segíteni akarta Gottlieb művészi kiteljesedését, így a háttérbe vonult, és ezentúl neje modelljeként dolgozott. Ekkor találták ki együtt Lili karakterét: Wegener női ruhában pózolt, és ő lett Gerda kedvenc modellje. Wegener észrevette, hogy tulajdonképpen sokkal kellemesebben érzi magát női ruhában, és ekkor kezdett ráébredni szexuális identitására.

A 20-as, 30-as években már rendszeresen nőként jelent meg a társasági eseményeken, és csak legközelebbi barátai tudtak biológiai neméről; a többieknek Gerda nővéreként mutatkozott be. Felesége végig kitartott mellette: 1930-tól összesen öt operáción esett át, melyek során eltávolították a heréit és a péniszét, valamint petefészkeket ültettek be neki. Ez utóbbit sajnos a harmadik és negyedik operáció során el kellett távolítani, mert nem fogadta be a szervezete.

Eddigre már nagy szenzáció kerekedett Lili történetéből: a német és a dán sajtó is sokat foglalkozott vele. Miután 1930 októberében érvénytelenítették a házasságukat, Wegener hivatalosan is megváltoztatta a nevét és a nemét, valamint útlevelet is szerzett. A festéssel ekkor végleg felhagyott, mivel azt régi identitása részének tekintette. Emellett pedig eljegyzést kötött egy férfival, akivel azután szeretett volna összeházasodni, amint megkapta női nemi szerveit. Egy ötödik operáció során, 1931-ben méhet szerettek volna beültetni neki, ám sajnos ekkor komplikációk következtében elhunyt.

“Az operáció hatalmas veszélyekkel járt akkoriban. Einar nagyon bátor cselekedetet hajtott végre” – mondta Redmayne. A The Danish Girl címre keresztelt filmet 2016-ban láthatja majd a közönség, de addig is elolvashatjuk a 2001-ben David Ebershoff által írt regényt, mely a mű alapjául szolgált, és 2012-ben magyarul is kiadták.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin