Hírek

Videó – A kanadai miniszterelnök hivatalosan is bocsánatot kért az LMBT-közösségtől

Justin Trudeau két évvel ezelőtti beiktatása óta számos alkalommal vívta ki a kanadai és nemzetközi LMBT és emberi jogi szervezetek elismerését. Tavaly első miniszterelnökként részt vett a Torontó Pride-on, együtt ünnepelte Barack Obamával a házassági egyenlőséget, sőt, idén Írország kormányfőjével és annak párjával együtt sétált a Montréal Pride-on.

Már e néhány tettel is jócskán túltesz kollégái legjaván, azonban tegnap a kanadai törvényhozásban Trudeau újabb gesztust gyakorolt. Elődei és a maga nevében hivatalosan is bocsánatot kért az LMBTQ2-közösség tagjaitól az “igazságtalan bánásmódért”, amelyet évtizedeken keresztül el kellett viselniük.

No Title

For past wrongs and the unjust treatment of LGBTQ2 Canadians, we apologize and promise to keep working to fight inequality: https://t.co/ATflgn02bx pic.twitter.com/jyrG6Y1j48

A bocsánatkérés azoknak szólt, akiket szexuális orientációjuk, vagy nemi identitásuk miatt a hidegháború évtizedeiben kiüldöztek a kanadai hadseregből. Sokaknak megalázó vizsgálatokon és kihallgatásokon is át kellett esniük, mielőtt a katonaság végleg megszabadult tőlük. “Aktuálisabb mint gondolnánk” – utalt a miniszterelnök arra, hogy az ötvenes évektől egészen 1992-ig gyakorlatban volt a megalázó procedúra.

Képzeld el, hogy az ország, amelyet szolgálsz és amelyért meghalni is készen állsz, nem fogad el annak, aki vagy. Nem védőként tekint rád, hanem nemzetbiztonsági fenyegetésként. Nem azért, mert képtelen vagy teljesíteni a feladatodat, vagy nem vagy elég hazafi – hanem azért, aki emberként vagy.

Képzeld el, hogy polgártársaid alapvető jogaiért harcolsz újra és újra. Neked pedig büntetés jár azért, aki vagy. Számos kanadai, aki ma itt ül a karzaton, vagy a televízió képernyője előtt, átélte ezt.” Majd így folytatta: “Bocsánatot kérünk az államilag finanszírozott, rendszerszintű elnyomásért és elutasításért. Bocsánatot kérünk amiért bűnözőként bántunk polgártársainkkal.”

A teljes beszéd itt tekinthető meg:

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb