Kultúra

Videó: ilyen is lehetett volna a Stonewall-film

Happy Birthday, Marsha! a lázadások előtti órák történéseit dolgozza fel – és ezáltal talán pontosabb képet ad a New York-i LMBTQ közösségről, mint azt eddig játékfilmben valaha láthattuk. 

A képen balról jobbra (zárójelben a filmbszerep): Rios O'Leary-Tagiuri (Bambi), Eve Lindley (Sylvia Rivera), Mya Taylor (Marsha P. Johnson), Cherno Biko (Andorra), Miss Egypt és Stefanie Rivera
A képen balról jobbra (zárójelben a filmbeli szerepük): Rios O’Leary-Tagiuri (Bambi), Eve Lindley (Sylvia Rivera), Mya Taylor (Marsha P. Johnson), Cherno Biko (Andorra), Miss Egypt és Stefanie Rivera

Roland Emmerich nagyjátékfilmje nagy port kavart az LMBTQ médiumokban, és már az első trailer alapján többen nehezményezték, hogy a történelmi tényekkel szemben a film középpontjában megint „a nagy fehér messiás” áll, a transznemű és/vagy színesbőrű szereplők pedig háttérbe szorulnak mellette. A film története – a rendező minden ígérete ellenére – sajnos valóban ebbe az irányba tolódott el, és gyakorlatilag csak negatív kritikákat kapott minden fontos filmes portálon.

LGS-4
A rendező-producerek, Reina Gossett és Sasha Wortzel

Ezzel szemben most készülődik egy nagyon izgalmas kezdeményezés, amely mögött két fiatal filmes, Reina Gossett és Sasha Wortzel áll. Az Indiegogón – korábban pedig a Kickstarteren – elindított kampánnyal egy olyan filmet kívánnak létrehozni, amelyben két transz aktivista, Marsha P. Johnson és Sylvia Rivera barátsága állnak a középpontban. A Stonewalltól eltérően – ez szintén problémaként merült fel anno – ráadásul itt ténylegesen transznemű színészek alakítják a transz karaktereket.

A film főszerepére a számos díjjal jutalmazott Tangerine című film egyik színészét, Mya Taylort sikerült megnyerni, az előzetes alapjánpedig gyönyörű filmre számíthatunk, ha valóban sikerül kivitelezni mindent az elképzeléseknek megfelelően.

Official Trailer for Happy Birthday, Marsha! from sasha wortzel on Vimeo.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin