HírekPride

Videó: Így zajlott az első Pride Erdélyben

A városvezetők nem engedték ugyan a belvároson áthaladni a menetet, de a beszámolók szerint így is több százan vonultak fel szivárványos zászlókkal a hétvégén Kolozsváron.

A négynapos ClujPride záróeseményeként a helyi sajtó szerint 500-800 embert vonult fel az erdélyi városban, ahol ez volt az első ilyen rendezvény. A szervezők eredetileg olyan útvonalra kértek engedélyt, ami érintette volna a város központját is, de végül ezt nem kapták meg a várostól, hanem a Szamos-part egy félreeső, néhány száz méteres szakaszán vonulhattak fel.

A lapok szerint sok magyar család is részt vett gyermekeivel a felvonuláson. Többen elmondták, hogy olyan társadalmat szeretnének, ahol nincs helye a gyűlölködésnek, a megbélyegzésnek és a kirekesztésnek.

Elegünk van abból, hogy betegeknek, eltévelyedetteknek állítanak be minket. A románok többségében manipulált kép él rólunk, nem tudják, hogy valójában rokonok, szomszédok, munkatársak vagyunk. Ezért kell kilépnünk a láthatatlanságból, ezért kell részt követelnünk a nyilvános térből. Ha a kötelességeink azonosak a többi románéval, nem törődhetünk bele abba, hogy kevesebb jogunk legyen” – idézte az Agerpres hírügynökség Lucian Dunareanut, a kolozsvári melegfelvonulás főszervezőjét.

Fontos megemlíteni, hogy a szervezők nem az egyenlő házasság megvalósításáért, hanem az élettársi szerződés intézményesítéséért küzdenek Romániában, ahol 2001-ben törölték a büntető törvénykönyvből azt a cikket, amely öt évig terjedő börtönnel sújtotta a “nyilvánosság előtt mutatkozó, botrányt okozó homoszexuális kapcsolatokat“.

A kolozsvári melegfelvonulást nem zavarták meg a beszámolók szerint.

Korábbi interjúnkat arról, milyen Romániában ma fiatalként felnőni, ide kattintva olvashatjátok el.

Forrás: HVG, 444, Maszol

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb