Hírek

Videó: így harcol Spanyolország a homofóbia ellen

A FELGTB (Federación Estatal de de Lesbianas, Gais, Transexuales y Bisexuales) nevű érdekvédelmi szervezet videója példát mutat az embereknek arról, hogyan viszonyuljanak a homofób megnyilvánulásokhoz. 

conlavozbienalta

Con la voz bien alta (Hallasd a hangod) nevű kampányhoz készült néhány perces történetben két amerikai turista kér tanácsot helyiektől és más utazóktól, akik tudnak spanyolul, hogy fordítsák le nekik a szállásadójuk levelét. A rejtett kamerákkal megfigyelt jelenetek egyszerűen indulnak: a két srác megtudja, hogy a hostel nem messze található Madrid központjától, valamint kapnak egy olyan – elsőre félig-meddig viccesnek tűnő – tanácsot is, hogy ne a Chuecán (Madrid meleg negyedén) keresztül menjenek, mert “nagyon melegnek” tűnnek.

Ekkor elmondják segítőiknek, hogy ők valóban egy meleg pár, amit mindenki megütközés nélkül fogad. Az igazán fontos rész ezután következik: a levélben ugyanis az áll, hogy a szállásadó úgy fogadta el a srácok foglalását, hogy nem tudta róluk, hogy melegek, azóta viszont látta a közös képeiket a neten. A levélben azt írja, reméli, hogy nem akarnak szexelni, valamint azzal fenyegeti meg őket, hogy “beveri az arcukat”, ha a hostelben megcsókolják egymást, megfogják egymás kezét vagy bármilyen “buzis” dolgot mernek csinálni.

Az általánosan melegbarát Spanyolországban talán nem meglepő, hogy az emberek első reakciója az, hogy a párnak azonnal a rendőrséghez kell fordulnia. Ahogy a videóban látható felirat is írja: “A diszkrimináció nem vicc. Spanyolországban az LMBT közösség tagjainak 38%-át éri megkülönböztetés, de ebből csak 10% tesz feljelentést. Ha sértések, fenyegetések, agresszió áldozata vagy: állítsd meg! Beszélj! Cselekedj! Tegyél panaszt!” 

Magyarországon egyelőre egyetlen olyan esetről tudunk, amelynek során homofób bűncselekményért valaki letöltendő börtönbüntetést kapott, ám minden valószínűség szerint az LMBT közösség ellen elkövetett gyűlölet-bűncselekmények jelentős része itthon is rejtve marad.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb