HírekLifestyle

Videó: hogyan reagálnak az emberek egy kézen fogva sétáló meleg párra?

A három társadalmi kísérlet érdekessége, hogy mindegyik Kelet-Európában zajlott: az első Budapesten, a második Moszkvában, a harmadik pedig Kijevben. 

Fotó: Jeff Chiu/AP Photo
Fotó: Jeff Chiu/AP Photo

A budapesti, májusban elvégzett kísérlet abból a szempontból kilóg a sorból – bár ettől még nem veszít jelentőségéből -, hogy nem egy meleg pár, hanem az Index két hetero férfi szerkesztője sétált néhány órát Budapesten. Zuglótól a Kálvin térig sokféle reakcióval találkoztak: sokan egyszerűen elmentek mellettük, de voltak csendesebben és hangosabban beszólogató járókelők, rajongó lányok, sőt, olyan is, aki gratulált nekik a bátorságukért. Különösebb atrocitás tehát nem érte őket, és a végső konklúzió szerint “szemtől szemben senki sem olyan bátor, mint a Facebookon-falán.”

Klág Dávid és Szabó Péter. Fotó: Index
Klág Dávid és Szabó Péter. Fotó: Index

Július elején egy moszkvai kandi kamerás csapat, a Cheburussia készített egy videót az amerikai házassági egyenlőség apropóján. Az orosz főváros lakói közel sem fogadták olyan lazán a kéz a kézben sétáló fiúkat, mint a budapestiek: gyakorlatilag csak beszólásokat kaptak, sőt, ketten neki is mentek a srácoknak. Olyanokat kiabáltak utánuk, hogy “túl sok itt mostanában a buzi” vagy hogy “takarodjatok Oroszországból”.


Tegnapelőtt pedig Kijevben vállalkozott arra a Bird in Flight magazin felkérésére egy pár, hogy megnézi, hogyan reagálnak ukrán honfitársaik. A reakciók meglepően sokkal békésebbek voltak, mint a szomszéd fővárosban: páran megnézték őket és kaptak egy-két megjegyzést, egy csapat lány viszont lelkesen fényképezkedett velük.

Zoryan Kis és Tymur Levchuk ekkor úgy döntöttek, hogy egy fokkal megemelik a tétet, és az egyik férfi egy padon beleült a másik ölébe. Ekkor egy néhány fős szélsőjobboldali csoport gyűlt köréjük, akik először beszélgetni kezdtek velük és olyanokat kérdeztek tőlük, hogy hazafinak vallják-e magukat, és hogy minden nép fölött állónak gondolják-e az ukrán népet. A fiúk ezt felelték: “Szeretjük a hazánkat, de a patriotizmusról ezek szerint elég eltérő a véleményünk. Ukránok vagyunk, és azt szeretnénk, ha minden honfitársunk felvállalhatná önmagát.” 

Ezek után az egyik fekete pólós srác közelebb lépett a padon ülő párhoz, paprikaspray-t fújt az arcukba és a csapat elkezdte rugdosni őket, ám egy segítőjük gyorsan közbelépett. Zoryan elmondja a videó végén, hogy láthatóan jóval kevesebb atrocitás érte őket, és hogy Ukrajnában inkább kisebb, de agresszív homofób csoportokról beszélhetünk.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb