Hírek

Videó: először sikerült “kitörölni” a HIV-vírust emberi DNS-ből

Egy philadelphiai kutatócsoportnak köszönhető az új módszer felfedezése, amellyel el lehet távolítani a HIV-vírust a sejtekből.

hiv-3

A Temple University School of Medicine idegtudományi intézetének vezetője, Kamel Khalili a következőket nyilatkozta: “Ez egy nagyon fontos lépés az AIDS gyógyítása felé vezető úton. Izgalmas felfedezés, de még nagyon távol vagyunk az alkalmazástól. Mindenesetre azt bizonyítja, hogy jó irányba haladunk.” 

A folyamat nagyjából úgy működik, hogy egy, a DNS megbontására alkalmas enzim, egy úgynevezett nukleáz, valamint az RNS-szintézist irányító egyfajta ribonukleinsav “levadásszák” a HIV-1 vírusos antigént és szó szerint kinyisszantják a fertőzött sejtből. Ezután beindulnak a sejt öngyógyító folyamatai és összeforrasztják a genom szétszakított részeit.

A felfedezés azért is fontos, mert a fenti nukleáz-RNS kombinációval kezelt sejtek immunissá váltak a HIV-1 vírussal szemben, így akár egy vakcina jövőbeli kifejlesztéséhez is segítséget jelenthet. Emellett pedig maga a metódus – a vírus sejtszinten való eltávolítása a szervezetből – másfajta lappangó fertőzések gyógyításában is alkalmazható lehet.

A világon több, mint 33 millió HIV-fertőzött él, Magyarországon körülbelül 2500 személyt tartanak nyilván. Szakemberek szerint azonban ennek akár a háromszorosa is lehet a valós érték: miközben egyre több a fertőzött, egyre kevesebben járnak szűrésre. Pedig nem szabad elfelejteni, hogy – mint minden betegség esetében – a korai diagnosztizálás és kezelés kulcsfontosságú.

A HIV-fertőzöttek magyarországi helyzetéről szeptemberi lapszámunkban is olvashattok egy cikket.

FRA EU post inject banner
Previous post

Mozgókép: Miénk a világ

Next post

"Nőies mozgás" miatt tartóztattak le férfiakat Délkelet-Ázsiában