Életmód

Videó: Előbújás napja 2018 – Hat coming out történet – 3. rész

Az idei Előbújás napjára hat videóval készültünk, amelyekben egy-egy résztvevő mondja el saját előbújásának történetét.

 

Az előbújás az a folyamat, amely során felismerjük, elfogadjuk, majd másokkal is megosztjuk, hogy a többségitől eltérő a szexuális orientációnk és/vagy a nemi identitásunk. Előbbi fogalom a vonzódásainkat határozza meg, míg az utóbbi azt, hogy milyen neműnek érezzük magunkat. A „bujkáló,” „rejtőzködő” jelzőket főleg ilyen kontextusban, de általánosan is használják arra, ha valaki elrejti valamely tulajdonságát, identitását, viselkedését vagy csoporthoz tartozását.

„Az emberek többsége úgy véli, nem ismernek senkit, aki meleg vagy leszbikus, de valójában mindenkinek van ilyen ismerőse. Létfontosságú, hogy előbújjunk, és tudtukra adjuk az embereknek, kik vagyunk, és eloszlassuk félelmeiket és sztereotípiáikat.”

– mondta még 1993-ban Robert Eichberg pszichológus, aki Jean O’Leary LMBTQ-aktivistával öt évvel korábban kezdeményezték az Előbújás napját. A nemzetközi napot Magyarországon először a Szivárvány Misszió Alapítvány szervezte meg 2011-ben, azóta pedig egyre többen csatlakoznak.

Az első rész és a második rész után sorozatunk záró részében megismerkedhettek Waliduda Dániel kollégánk (az Ádám&Dani vlog oszlopos tagja) történetével, valamint Balázs előbújásával, aki az iskolában, az osztályában is outolt.

 

Dániel története:

 

Balázs története:

 

 

hirdetés
Previous post

Tényleg homoszexuális volt a Himnusz szerzője? - Kölcsey Ferenc élete és titkai

Next post

Ásó, kapa, nagyharang – Avagy ilyen egy stílusos meleg esküvő