Kultúra

Videó: Benedict Cumberbatch érzelmes beszédben emlékezett meg Alan Turingról

Nemsokára a magyar mozikban is bemutatják Benedict Cumberbatch új filmjét, a Kódjátszmát amelyben Sherlock Holmes után egy valós zseni, Alan Turing bőrébe bújt a brit színész. Turing arról nevezetes, hogy a II. világháborúban az ő vezetésével sikerült feltörni a németek által használt titkos kódot és megnyerni a háborút.
SHOT_11_029__3092453b

A Palm Springs-i Nemzetközi Filmfesztiválon a főszereplőgárdát jutalmazták; Cumberbatch köszönőbeszédében méltatta a kódfejtőt, akit hazájának tett szolgálatai ellenére üldöztek homoszexualitása miatt: „Alan Turing háborús hős, melegikon és a modern számítástechnika atyja. Tragikusan fiatalon hunyt el egy olyan kormánynak köszönhetően, akiket az enigma-kód feltörésével megmentett a fasizmustól a második világháborúban; akik megbüntették amiatt, aki volt: egy meleg férfi az 1950-es évek intoleráns valóságában.” Turingot állandóan megfigyelték, majd kémiai úton kasztrálták, és mindezek miatt lett öngyilkos.

A filmet számos kritika is érte, mivel sokak szerint éppen a meleg szál nincs benne eléggé kiemelve, viszont cserébe Turing-nak a Keira Knightley által játszott Joan Clarke-kal folytatott plátói kapcsolata kapott nagyobb szerepet. Cumberbatch nyilatkozata sem volt túl népszerű, amiben a meleg szexjelenet hiányát indokolta: „Ha ezt [a jelenetet] látniuk kell ahhoz, hogy megértsék, hogy meleg, akkor elvész a finom történetmesélés lehetősége. Ez nem olyan dolog, amit ilyen módon kell egyértelművé tenni.” A Sunday Times szerint a forgatókönyv első verziójában szerepelt szexjelenet, de valahogy kimaradt a végső változatból.

Forrás: PinkNews

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin