Hírek

Videó: A Humen Fesztivál az RTL Klubon

A javában zajló Humen Fesztivál kapcsán az RTL Klub stábja készített interjút Rába Rolanddal, a Leszámolás velem című monodráma rendezőjével, és Sipka Dávid testépítő-influencerrel. Dáviddal ma délután a Művész moziban is találkozhattok a Mario című romantikus film vetítése előtt.

 

Szeptember 15-én, szombaton a Mario című film előtt a sport és a homofóbia kapcsolatáról beszélget Sipka Dávid nyíltan meleg testépítő és influencer, Várhelyi Enikő, a QLIT és az Atlasz Sportegyesület szervezésében megvalósuló asztalitenisz edzések szervezője, és Török Benjamin ultrafutó, aki a nemrég véget ért 10. Gay Games nemzetközi LMBTQ sporteseményen ezüstérmet szerzett a férfi maratoni futásban. A beszélgetést a Humen Magazin szerkesztője, Waliduda Dániel vezeti.

 

 

 

A Humen Fesztivál programjában még három film látható a héten:

 

Mario (Mario)
svájci romantikus dráma, 129 perc, 2018
felirat: magyar, angol
korhatár: 16 éven aluliaknak nem ajánlott

Vetítés dátuma: 2018. 09. 15. 18:00
Jegyvásárlás

 

 

Mario profi focistaként képzeli el az életét, és mindent meg is tesz céljáért. Terve azonban veszélybe kerül, amikor megérkezik csapatába a német Leon. Mario életében először szerelmes lesz, méghozzá épp új csapattársába, és érzései viszonzásra találnak. A többi játékos megsejt valamit a titkolt szerelemből, és elindul a pletyka, ami tönkreteheti Mario karrierjét. Ő azonban semmi áron nem akarja Leont elveszíteni, ezért döntenie kell.

Bár a profi sport világában egyre több az out sportoló, a foci az a sportág, amelynek képviselői között elenyésző a nyíltan meleg játékosok száma. Azok a kevesek, akik mégis előbújnak, általában csak a visszavonulásuk után teszik meg. Pedig mind az angol, mind a német élvonalban többen is vannak, ezt vezetőedzők és játékosok a nevek elhallgatásával rendre megerősítik. „A fociban mindent szabad – egyedül melegnek lenni nem” – mondja a film rendezője, Marcel Gisler, aki szerint a fociban az előbújás annál nehezebb, minél híresebb a sportoló – hiszen akkor már túl sok érdekcsoportnak fűződik anyagi érdeke a titkolózás fenntartásához.

 

 

 

Csak barátok (Gewoon Vrienden)
holland romantikus film, 85 perc, 2018
felirat: magyar, angol
korhatár: 16 éven aluliaknak nem ajánlott

Vetítés dátuma: 2018. 09. 15. 20:45
Jegyvásárlás

 

 

Az edzőteremnek és a motorozásnak élő Joris nem számíthat a családjára. Újgazdag anyja a plasztikai műtétek rabja, édesapja meghalt, egyedül nagymamájától kap szeretetet. Az idős hölgyhöz új szociális munkás érkezik, az egyetemista Yad. A fiatalok első pillantásra szimpatikusak egymásnak, kapcsolatuknak azonban két akadálya is lehet: Yad szigorú anyja, valamint Joris édesanyja, aki a sötét hajú, amúgy zsidó fiúban muszlim menekültet lát.

A filmet jegyző Annemarie van de Mond korábban főleg tévésorozatokat rendezett, amit helyenként le sem tagadhatna. Ennek ellenére hazájában kifejezetten szerették ezt a könnyed hangvételű darabot, ami bizonyára nem független a két sármos főszereplő személyétől. Josha Stradowskit rendre megtalálják a meleg szerepek, sorrendben ez már a harmadik ilyen alakítása. Filmbéli párja, Majd Mardo számára sem ez az első LMBTQ karakter, és a színész civilben is a saját neméhez vonzódik.

 

 

 

Cameron Post rossz nevelése (The Miseducation of Cameron Post)
amerikai dráma, 96 perc, 2018
felirat: magyar
korhatár: 16 éven aluliaknak nem ajánlott

Vetítés dátuma: 2018.09.16. 20:00
Jegyvásárlás

 

 

Az árva Cameron Post ultrakonzervatív nagynénjénél nevelkedik a kilencvenes évek elején. Amikor a végzősök bálján rajtakapják egy autó hátsó ülésén, ahogy egy lánnyal csókolózik, drasztikusan megváltozik az élete. Átnevelő táborba küldik, hogy „kigyógyítsák” leszbikusságából. A tábort a szigorúságáról ismert Dr. Lydia Marsh vezeti a testvérével, és Cameron szövetségeseket keres, hogy túlélje azt az időt, amíg a vendégszeretetüket élvezi.

Csak idő kérdése volt, hogy Emily M. Danforth azonos című regényéből mikor készül filmváltozat. Az iráni gyökerű rendező, Desiree Akhavan alkotása a legnagyobb függetlenfilmes fesztiválon, a Sundance-en debütált, ahol elnyerte a fődíjat. A született komédiás Akhavan a dráma és a vígjátéki elemek között egyensúlyoz filmjében, és azt reméli, segít megértetni a fiatalokkal: a világ nem fehér és fekete, nem jó vagy rossz. Hallgassanak a saját megérzéseikre, és ne hagyják, hogy a felnőttek
véleményeket és világnézeteket nyomjanak le a torkukon akaratuk ellenére.

 

 

 

 

 

Previous post

Melegek a XVIII. század Angliájában - A Molly-házak és Mother Clap

Next post

Szokatlan szerelem – pimasz párosok tökéletlen találkozásai