Nagyvilág

Veszélybe kerülhet Svájcban a házassági egyenlőség

Nyolc éve húzódik és még közel sem ért véget Svájcban a házassági egyenlőség körüli politikai csatározás. A Zöld Párt 2013-ban nyújtott be az erről szóló tervezetet.

Noha az Államtanács tavaly decemberben 22:15 arányban megszavazta, a népszavazásról szóló törvény lehetővé teszi népszavazás kiírását minden, a parlament által elfogadott törvényről, amennyiben a szavazást követő száz napban összegyűlik 50 ezer aláírás. Így a házassági egyenlőségről szóló törvényről is.

A kellő számú aláírás összegyűlt, a népszavazás – amelynek időpontját májusban tűzik ki és várhatóan szeptemerben rendezik meg – felülbírálhatja a 2020-ban hozott, engedélyező törvényt.

 

A felsőház által elfogadott jogszabály azt is engedélyezi, hogy valaki legálisan nemet váltson egy nyilatkozattal.

Mindez nagy változás Svájcban, amely Olaszország mellett ma gyakorlatilag az egyetlen nyugat-európai ország (néhány miniállamot leszámítva), ahol csak élettársi kapcsolat biztosított az azonos nemű párok részére.

Felmérések szerint a svájciak 80 százaléka támogatja a teljes jogegyenlőséget. Így bár összegyűlt az azt ellenző népszavazáshoz szükséges számú aláírás, az eredmény nagyjából borítékolható.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb