Hírek

Verseny közben illetlen fotókat készített a pap a katolikus iskola birkózóiról

 

A 70 éves Thomas A. Derzack a pennsylvaniai St Nicholas plébániát vezette, egész addig, amíg fotózni nem kezdett egy versenyen.

A Bethlehem városában található katolikus középiskolában éppen birkózó versenyt tartottak, amikor az egyik néző észrevette, hogy a pap furcsán viselkedik: a pályán lévő diákokról erős zoom-ot használva fotókat készít hátulról.

Értesítették a rendőrséget, akik kiérkezve kérdőre vonták a férfit. A rendőrök jelenlétében törölte a középiskola birkózóiról készített képeit, majd elhagyta a helyszínt – eljárás nem indult ellene. Azért nem, mert a hatóság szerint nem csinált semmi törvénybe ütközőt: nyilvános rendezvényen készített fotókat, amivel nem sértette meg a magánélethez való jogot, és a fotók nem meztelenséget ábrázolnak.

Ettől függetlenül az ügyészség úgy véli, bár valóban nem bűncselekmény történt, de a pap tette felkavaró. A The Morning Call tudósítása szerint hasonlóan vélekedik az egyházmegye is, és az elvárható viselkedési normák megszegése miatt felfüggesztették a papot. Független szakértők bevonásával teljes bűnügyi nyomozást kérnek, ennek eredménye dönti majd el, hogy ez a felfüggesztés végleges-e.

Paul Wirth, az egyházmegye szóvivője a lapnak elmondta, hogy a pap viselkedése mindenképpen felkavaró. Ugyanakkor az erre adott válasz azt mutatja, hogy működik az egyház gyermekvédelmi protokollja. Egy éber felnőtt valami gyanúsat látott, jelentette, a hatóságok azonnal intézkedtek, a püspök pedig eltávolította az érintett papot a szolgálatból.

A katolikus egyház gyermekmolesztálási ügyei az elmúlt években rázták meg igazán a világot, Amerikában pedig éppen Pennsylvania egyházmegyéjét érte 2018-ban az egyik legerősebb kritika, ahogy (nem) kezelték a pedofil papok ügyeit az egyházon belül.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb