Nagyvilág

Vérbeli homofób az Orbán Viktor által védett orosz pátriárka

Az elmúlt néhány napban sok figyelem összpontosult Kirill pátriárkára, aki lekerült az Európai Unió hatodik szankciós csomagjának listájáról – Orbán Viktor közbenjárásának és makacsságának köszönhetően. A magyar miniszterelnök ugyanis a „szent és sérthetetlen” vallásszabadságra hivatkozva tiltakozott az ellen, hogy az orosz ortodox egyház fejét is kitiltsák az Unió területéről és egyéb korlátozásokban részesüljön.

A világon a Wikipédia adatai szerint körülbelül 150 millió orosz ortodox él. A 140 millió lakosú Oroszország népességének 41 százaléka orosz ortodox, ezzel messze a legnagyobb vallási közösséget alkotják és az egyház vezetői – élükön a pátriárkával – jelentős befolyást gyakorolnak a közéletre és a politikára, utóbbin belül természetesen Vlagyimir Putyin államfőre is.

Az elmúlt egy évtizedben Oroszország hírhedtté vált homofób törvényeiről, gondoljunk csak az úgynevezett melegpropaganda ellenes törvényre, a pride felvonulások betiltására számos nagyvárosban, az LMBTQ szervezetek és aktivisták ellehetetlenítésére. Sajnos mindehhez az orosz ortodox egyház is asszisztált, a 2009 óta hatalmon lévő Kirill pátriárka – akit most Orbán Viktor foggal-körömmel véd – többször is botrányos megjegyzéseket tett.

 

Kirill pátriárka Vlagyimir Putyinnal

 

A Russia Today hírcsatornának egy 2016-ban adott interjújában a házassági egyenlőséget az egyházfő a náci törvényekhez és a dél-afrikai apartheid rasszizmusához hasonlította, és kijelentette, az azonos nemű párok házassága a világegyetem pusztulását okozza. Az interjúban történelmileg erkölcstelennek nevezte a házassági egyenlőség törvénybe foglalását.

Az emberiség történelmében először a törvényhozás megtagadja az emberi lét természetét – hogy mi helyes és mi bűn. Ezt az afrikai apartheid és a nácik törvényeikhez lehet csak hasonlítani, és először fordul elő a történelemben. Amikor a törvény szembeszállt a nép erkölcsi értékeivel, akkor az emberek fellázadtak. Tudták, hogy ezek a törvények mesterségesek és a természet ellen valók. Nagyon is emlékeztet arra, ami a szovjet totalitarizmus alatt történt.”

Azokban az országokban, ahol biztosítják a szólásszabadságot, megbüntetik azt, aki kimondja erről a véleményét. Ez veszélyes trend, és remélem, elmúlik, és visszaáll a természet rendje. Bele se merek gondolni, mi történne velünk máskülönben. Semmiféle körülmények között nem lehet elfogadni olyan társadalmi normaként, ami egyenrangú a mi természetes erkölcsi normáinkkal. A házasság egy férfi és egy feleség, akik családot alapítanak és gyerekeik lesznek. Ezért hiszem, hogy ez az új trend jelentős fenyegetés az emberi faj létezésére” – mondta akkor.

És nem fogta vissza magát most, az Ukrajna elleni orosz invázió kitörését követően sem. Míg az egyházfők általában a béke mellett érvelnek, Kirill pátriárka látványosan háború párti. Március elején, a “Megbocsátás vasárnapja” című prédikációjában a háborúval kapcsolatban azt mondta, hogy a vérontás dönteni majd el, hogy “Isten az emberiség melyik oldalán áll“.

A 75 éves Kirill azt mondta, hogy Ukrajna LMBTQ-párti törvényei és felvonulásai “hűségpróbát” jelentettek Oroszország számára. “A büszkeség felvonulások azt hivatottak demonstrálni, hogy a bűn az emberi viselkedés része. (…) Amikor az emberiség elfogadja, hogy a bűn nem Isten törvényének megsértése” – folytatta – “amikor az emberiség elfogadja, hogy a bűn az emberi viselkedés része, akkor lesz az emberi civilizációnak vége“.

A pátriárka azt állította, hogy “a Nyugat lényegében népirtási kampányokat szervez azon országok ellen, amelyek nem hajlandók melegfelvonulásokat rendezni“, majd hozzátette, hogy a konfliktus középpontjában álló, szakadár ukrán régiók “elutasították” az ilyen értékeket. “Nyolc éve próbálják elpusztítani azt, ami Donbászban van” – mondta.

“Donbászban alapvetően elutasítják azokat az úgynevezett értékeket, amelyeket ma azok kínálnak, akik a világhatalomra tartanak igényt. (…) Tudjuk, ha emberek vagy nemzetek elutasítják ezeket a követeléseket, akkor nem részei a világnak, hanem idegenek lesznek benne.” Kirill úgy jellemezte a háborút, mint ami “a politikánál sokkal fontosabb dolgokról” szól.

A pátriárka, valódi nevén Vlagyimir Mihajlovics Gundjajev, régóta egy húron pendül Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akit “Isten csodájának” tart. Szorosan igazodik az orosz elnökhöz, akinek ortodox hite központi szerepet tölt be politikája alakításában.

Az egyház, más néven a Moszkvai Patriarchátus, mélyen összefonódott a látszólag világi Kremllel. Az orosz egyház régóta vágyik rá, hogy egyesüljön ukrajnai ágával egyetlen moszkvai pátriárka alatt és a háborút jó lehetőségnek tekinti.

Ukrajna 1991-es függetlenné válását követően az ukrán ortodox egyház 2019-ben nyerte el önállóságát a konstantinápolyi pátriárkától, a keleti ortodoxia legfőbb tekintélyétől.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin