Színes

Végül egy fillért sem ítélt a bíróság a homofób színésznőnek

Seyi Omooba (balra) a Bíborszín 2017-es koncertváltozatában (fotó: Scott Rylander)

 

Elvesztette a kártérítési pert a színésznő Seyi Omooba, aki mind a színházát, mind az ügynökeit beperelte, amiért homofób nézetei miatt elvették tőle egy zenés darab leszbikus főszerepét.

A hónap elején tartott meghallgatások után ezen a héten úgy döntött az ügyben eljáró bíróság, hogy Omooba nem jogosult semmilyen anyagi kártérítésre, számol be róla a BBC.

A színésznő 128 ezer fontot, több mint 52 millió forintot követel azért, mert elesett a The Color Purple című darab főszerepétől, amiért eredetileg 4309 fontot, közel 1,8 millió forintot keresett volna.

Alice Walker 1982-es The Color Purple című, magyarul Kedves Jóisten címmel megjelent, Pulitzer-díjas levélregényét Steven Spielberg 1987-ben filmesítette meg (Bíborszín) olyan sztárokkal, mint Whoopi Goldberg, Danny Glover, Oprah Winfrey. A történet az Egyesült Államok déli részén játszódik az 1930-as években, ahol a másodrangúként kezelt feketék között a nők még inkább másodrangúak. Rengeteg szenvedés után főhőse, Celie (akit a filmváltozatban Whoopi Goldberg alakított) ráébred, hogy a nők iránt vonzódik.

Miután kiderült, hogy Omooba alakítja majd Celie-t, a szintén musical-színész Aaron Lee Lambert a közösségi médiában vonta kérdőre a színésznőt, nem tartja-e képmutatásnak, hogy homofób nézetei ellenére vállalja a főszerepet. Előkerült ugyanis a mélyen vallásos Omooba egy 2014-es Fabecook posztja, amiben azt írta, hogy szerinte „senki sem születik melegnek”, és hogy nem hisz abban, hogy a homoszexualitás helyes lenne.

Ezek után a leicesteri Curve Theatre leült átbeszélni a helyzetet színésznővel, aki fenntartotta korábbi nézeteit. Hat nappal később a színház úgy döntött, nem állíthatják vele színpadra a darabot, három nappal később pedig Omoobától az ügynökei is megváltak. A színház a teljes gázsit felajánlotta Omoobának, aki azt nem fogadta el, inkább a bíróságra ment az őt ért anyagi kár miatt.

A színésznő korábban kikötötte, hogy leszbikus szerepeket nem vállal, csakhogy ezt a színházzal elfelejtette közölni, állítása szerint pedig nem olvasta el a szövegkönyvet ahhoz, hogy a főszereplő orientációja kiderüljön számára. Hogy ezzel nem mond igazat, az a BBC cikkéből nem derül ki – a színésznő már énekelt a darab 2017-es koncertváltozatában, vagyis ismernie kellett a történetet.

 

fotó: Alastair Muir

 

Úgy véli, diszkriminálták a vallási meggyőződése miatt, és a történtek a színházi karrierjét is súlyosan hátráltatták, ezért anyagi kártérítést követelt a jó hírnevén esett csorba, az érzelmi sérülései, a 2019 óta elszenvedett bevételkiesése és a jövőben elszenvedett anyagi veszteségei miatt.

A bíróság mostani ítélete szerint azonban Omooba követelései alaptalanok – a szereptől állítása szerint maga is visszalépett volna, amint szembesül a karakter orientációjával.

„Részt vett már hasonló produkcióban, megkapta szövegkönyvet, és annak tudatában, hogy a leszbikus kapcsolat a szerepének egyik lehetséges értelmezése, jóval korábban mérlegelnie kellett volna a részvételt.”

 

Ezen túlmenően a színház döntését racionális lépésnek tartják. Mint az ítélet kiemeli, a Facebook-poszt negatív megítélése mellett nem állt a színésznő részéről magyarázat, nehát módosítás, a színháznak pedig tekintettel kellett lennie a többi szereplőre, a közönség reakciójára, a színház és a résztvevők jó hírére, a produkció anyagi sikerére. A bíróság álláspontja szerint Omooba eltávolításával a színház nem a színésznő méltóságát akarta megsérteni, hanem egyszerűen a darabot próbálták megmenteni.

„Nem érte anyagi veszteség, mert amúgy sem játszotta volna el a szerepet. Nem lehet a jövőbeli lehetőségek elvesztéséről beszélni, mert a reputációját nem emelte volna egy olyan darab, aminek nem játssza el a főszerepét. Ha sérült is a jó hírneve, annek nem oka az, hogy nem lehetett a darab részese, hanem egy a perben nem érintett személy posztolása, és a Facebook-bejegyzésből fakadó felháborodás.”

 

Omoobát a perben a Christian Concern nevű vallási szervezet képviselte, amelynek társalapítója a színésznő édesapja, a melegek átnevelő terápiáját támogató lelkipásztor, Ade Omooba. A szervezet ügyvezetője, Andrea Williams elmondta, csalódottak az ítélet miatt és vizsgálják a fellebbezés lehetőségét.

A színésznőt a vallási körök máris mártírként kezelik – itthon is, a Hit Gyülekezetének hírportálja például, a hitradio.hu a részletek elhallgatása mellett a „keresztényüldözés” címkével osztotta meg a hírt.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb