Színes

Végre újra együtt lehetünk: várunk téged a 26. Budapest Pride Fesztiválon!

A 26. Budapest Pride Fesztivál programsorozata immáron 3. alkalommal tart egy teljes hónapon keresztül, június 25-től július 25-ig. A tavalyi évhez hasonlóan idén is a járványügyi korlátozásokat betartva és figyelembe véve tartjuk meg az LMBTQ rendezvénysorozatot.

A Fesztivál a szlogenjével – „Vedd vissza a jövőd!” – az egyénekben jelen lévő szorongásra és az egyre növekvő társadalmi egyenlőtlenségekre reagál. Az LMBTQ közösségnek példátlanul nehéz éve volt a tavalyi: májusban a kormány törvényileg tiltotta meg transznemű és interszex emberek számára, hogy hivatalosan is megváltoztathassák a nevüket és a nemüket, decemberben az országgyűlés megszavazta az örökbefogadás teljes ellehetetlenítését mindazoknak, akik nem házaspárként fogadnának örökbe, végül az Alaptörvény 9. módosításával emelték magasabb szintre az LMBTQ emberekkel szembeni kirekesztést. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság megszüntetésével eltűnt az utolsó független állami intézmény, ahova a társadalom tagjai (köztük LMBTQ emberek is) bátran fordulhattak az őket érő diszkriminációs esetekkel, és bízhattak az intézmény szakmaiságában és politikai függetlenségében. Szerintünk a jelenlegi helyzetre adott legjobb válasz a közösségi cselekvés; az egymáshoz való kapcsolódás, az egymásra való odafigyelés és egymás erősítése. Erre buzdítunk téged is a Fesztivál szlogenjével.

 

 

A Budapest Pride Fesztivál mára az ország legnagyobb civil és közösségi fesztiváljává nőtte ki magát, egy hónapon keresztül Budapesten és vidéken zajló 100 db, zömében ingyenes programmal, melyek között találhatsz szabadtéri koncertet, futóversenyt, különböző game nightokat, előadásokat és workshopokat is LMBTQ témában. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a programokat nagyságrendileg 70 különböző civil szervezet, párt és informális csoport szervezi, többek között a Háttér Társaság, a Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ+ szekciója, a Mozaik Közösség, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Prizma Közösség, a qLit, a TASZ és még sokan mások, és hogy évente nagyjából kb. 15.000 látogató vesz rajtuk részt. Újdonság, hogy a programok jelentős részén az infópultban ingyen óvszert és síkosítót fogunk osztani: úgy gondoljuk, hogy a fogamzásgátlás, a HIV-prevenció, a biztonságos, illetve a kölcsönösen örömteli szex mindenki számára elérhető kellene, hogy legyen és nagy hibának tartjuk, hogy az állam nem gondoskodik arról, hogy a mindennapokban könnyű és hozzáférhető módon lehessen ingyen óvszerhez jutni. Lehetőséged lesz beszélgetni az önkénteseinkkel és velünk, illetve merchandise ajándékokért cserébe adománnyal is támogathatjátok a munkánkat.

A programok listáját böngészheted a honlapon, illetve a Facebook-oldalunk eseménynaptárában is.

A Budapest Pride Fesztivál záróeseménye a július 24-ei Budapest Pride Felvonulás lesz, melyet az ország legnagyobb LMBTQ bulija, a Rainbow Party követ, amit ezúttal is a Budapest Parkban rendezünk meg három helyszínen (Dzsungel, Nagy tánctér, Retro) változatos zenei stílusokkal, revü és show elemekkel, hazánk legmenőbb előadóművészeivel, Dj-kkel. A Rainbow Party-n fellépnek a Drag Queen Hungary verseny díjazottjai is.

Az aktuális jogszabályok értelmében június 14-én a kormány feloldotta a gyülekezésre vonatkozó korlátozásokat, így július 24-én a Budapest Pride Felvonuláson bárki részt vehet majd védettségi igazolvány nélkül is, aki egyetért a rendezvény céljaival és betartja annak házirendjét.

 

 

Idén először teszteljük az új környezetvédelmi irányelveinket is, melyeken 2020 tavasza óta dolgozunk. A Fesztiválnak és a Felvonulásnak már sok éve vannak alapvető környezetvédelmi irányelvei, mint a papíralapú programfüzet elhagyása, a szelektív hulladékgyűjtés, vagy a lufieregetős akciók betiltása, ezeket fejlesztette tovább a Budapest Pride a Greenpeace tanácsadásával. A konkrét szabályok előkészítését 2020 márciusában a „Hogyan lehet zöldebb a Pride?” című panelbeszélgetés alapozta meg, a Greenpeace Magyarország, a Fridays For Future és az Extinction Rebellion részvételével, ahol nemcsak gyakorlati javaslatokról, hanem a zöldmozgalom és az emberi jogok kapcsolatáról, ezek megértéséről is szó volt.

Az új környezetvédelmi szabályozásunk már 2020-ban életbe lépett, de a koronavírus-járvány miatt akkor csak online formában tarthattuk meg a Budapest Pride Felvonulást, ezért idén, július 24-én teszteljük majd először élesben a következő szabályokat:

  • Csak olyan cég indíthat járművet a Budapest Pride Felvonuláson, aminek az éves globális CO2 kibocsátása nem haladja meg a 61,5 millió kilotonnát. Ahhoz, hogy megvalósuljon az Európai Unió által 2050-re kitűzött klímasemlegességi cél, a nagyvállalatoknak már bőven ez alá az érték alá kellett volna szorítaniuk a károsanyag-kibocsátásukat. Ez a korlátozás főleg a nagy olajcégeket fogja érinteni.
  • A járműindítók és a felvonuló csoportok számára tilos a lufik behozatala, a héliumos léggömbök reptetése, valamint a járművek lufival és egyéb egyszerhasználatos díszítőelemekkel történő dekorálása. Helyette a felvonuló csoportok számára is többször használatos figyelemfelkeltő eszközöket (karton vagy textil anyagú transzparensek, molinók, táblák, bannerek, feliratos pólók), illetve a járművek dekorációjára is tartós, többször használatos dekorelemeket (például textilek, tüllök, festett vagy nyomtatott bannerek, molinók) írunk elő.
  • Óva intjük a felvonuló csoportokat a felesleges repiajándékok osztogatásától, és arra kérünk minden csoportot, hogy ha osztogatni szeretnének valamit, azok a tárgyak valós funkcióval rendelkező, jó minőségű és tartós használati tárgyak legyenek.

Az új környezetvédelmi irányelveket a Budapest Pride Felvonulás Járműindítási Szabályzatában tesszük közzé a honlapunkon, azok megszegése pedig a felvonulásról való kizárással jár.

 

 

Idén is lesz lehetőség arra, hogy civil szervezetek, informális csoportok, cégek járművel, vagy regisztrált gyalogos csoportként csatlakozzanak a menethez, ezáltal is kifejezve támogatásukat.

Ezenkívül folytatjuk a 2017-ben indított programunkat, amelynek keretében minden évben pályázatot hirdetünk, hogy az ország minél több pontjáról eljuthassanak a résztvevők a Budapest Pride Felvonulásra. Idén is 50 pályázónak lesz lehetősége, hogy két éjszakát töltsön Budapesten, részt vegyen az idei Felvonuláson, és megismerkedjen az aktivistaélettel. A pályázati felhívást a honlapunkon találjátok.

Hiszünk abban, hogy együtt egy olyan országot építhetünk, ahol mindenki félelem nélkül, szabadon és biztonságban élhet, ahol mindenkinek egyenlő esélye van a méltóságteljes és boldog életre. Ahol teljes az LMBTQ emberek jogi és társadalmi egyenlősége, és senkit sem ér rendszerszintű hátrányos megkülönböztetés. Ha te is egy ilyen világot szeretnél, gyere el a 26. Budapest Pride Fesztivál programjaira, ismerj meg új embereket, tudj meg többet az LMBTQ mozgalomról és érezd jól magad egy szeretetteljes közegben! Július 24-én pedig vonulj velünk a Budapest Pride Felvonuláson, hogy megmutathassuk: nem egy maroknyi kisebbség vagyunk, akiknek az ügyét le lehet söpörni az asztalról. Addig is kövessétek a Facebook eseményeket és a honlapunkat aktuális információkért!

Találkozunk a 26. Budapest Pride Fesztiválon!

Ez a cikk a Humen Magazin 2021/4. számában jelent meg. Ha szeretnéd megkapni a nyomtatott magazint, a Humen.Shop felületén a postaládádba is kérheted. Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen számról sem, akkor csatlakozz a myHumen hűségprogramhoz!

Hrubi Zita

a Budapest Pride szervezőcsapatának nevében

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb