Nagyvilág

Végre összeházasodhat a nászútját Budapesten töltő meleg pár

 

Biztosan sokan emlékeznek arra a tajvani párra, akik nálunk töltötték a nászútjukat azután, hogy a távol-keleti szigetországban, Ázsiában elsőként, valóra vált az egyenlő házasság. A Pink Budapest meghívásából érkezett pár helyzete azért volt különleges, mert hiába házasodhattak végre az azonos nemű párok, a tajvani Shinchi és a kínai Guzifer nem köthette össze hivatalosan az életét. Ennek oka, hogy a Makaóról származó Guzifer hazájában nem létezik az egyenlő házasság, a tajvani parlament pedig kizárta azokat a vegyes párokat, ahol a külföldi fél a saját hazájában nem köthetne házasságot.

A velük készített cikkünkből megismerhető a történetük, ahogy a Humen Fesztiválon is vetített dokumentumfilm, a Tajvan egyenlő szerelem is részben az ő küzdelmeikről szól. (A film online elérhető a tajvani „meleg Netflix”, a GagaOOLala kínálatában.) A budapesti nászútjukat pedig az alábbi videó is megörökítette:

 

 

Hiába az egyenlő házasság, az eddigi gyakorlatnak megfelelően a helyi anyakönyvi hivatalok elutasították a vegyes házasságok bejegyzését, ha az egyik fél hazájában ezt nem tehetnék meg az azonos nemű párok. Így járt a legendás LMBTQ-aktivista, Chi Chia-wei is, aki 40 éven át küzdött az egyenlő házasság bevezetéséért. Ő a malajziai párjával nem köthetett házasságot, és a még 2019-ben beadott kérvényét elutasította a tajpeji hivatal.

Most azonban a bíróság felülvizsgálta a döntést, visszavonták az anyakönyvi hivatal határozatát és javaslatot tettek a helyzet jogi rendezésére, számol be róla a Taipei Times. A bíróság érvelése szerint egy külföldi ország jogi szabályozását nem kell figyelembe venni, ha az ütközik a hatályban lévő tajvani törvényekkel. Az egyenlő házassághoz való jog viszont alkotmányos jognak számít a szigetországban, ezért azt egy külföldi állam szabályozása nem írhatja felül.

A bírósági döntés után várhatóan megnyílik az út a vegyes házasságok automatikus elismerésére azokban az esetekben, ahol az egyik fél tajvani, a pontos szabályokról a parlamentnek kell döntenie. A szimbolikus győzelem főleg annak ismeretében fontos lépés, hogy a szomszédos Kínában az azonos nemű párokat semmilyen formában nem ismeri el a jog.

 

 

A tajvani bácsi, aki 40 éven át harcolt az egyenlő házasságért – és sikerrel járt

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb