Lifestyle

Védekezés nélküli szexre buzdító reklámok Melbourne utcáin

Sokan nem hittek a szemüknek, amikor először találkoztak Melbourne utcáin a szeptember 18-án, múlt csütörtökön kikerült plakátokkal.

PREP

A szöveg magáért beszél és az üzenet is egyértelmű. Ismét elérkezett a félelem és következmények nélküli kor, amikor a PrEP, tehát a kék színű Truvada nevű gyógyszer segítségével a HIV többé nem jelent veszélyt a melegközösségre és elhagyhatóvá válik az óvszerhasználat.

Bár az akció hirtelennek tűnhet, megtervezett volt, a SEEITCLEARLY2020 nevű új ausztrál szervezet aktivistái ragasztották ki Melbourne-ben. „A jelenlegi plakátkampányunk célja a sokkolás volt és a segítségével párbeszédet szeretnénk elindítani, ha már a közoktatás és a közegészségügyi hatóságok ezt nem teszik.”

Az elmúlt hetekben több nemzetközi tanulmány is megjelent a Truvada rendkívüli hatékonyságáról. Nemcsak a HIV fertőzötteknek könnyíti meg az életét – míg korábban egy HIV fertőzöttnek napi átlagban akár 3-5 gyógyszert is kellett szednie, így ez a szám most alig 1-2-re csökken -, de az azt rendszeresen szedő HIV negatívak körében is minimálisra szorította a fertőzés veszélyét.

Az aktivistákból álló ausztrál csoport a gyógyszer létezésére és a benne való hitre kívánja felhívni a figyelmet, bátorítani a meleg közösséget a használatára – a helyzet iróniája, hogy a készítmény Ausztráliában egyelőre még elérhetetlen. A plakátkampánnyal a helyi és országos HIV és AIDS szervezetek sem értenek egyet.

A PrEP feladata nem az, hogy megadja az engedélyt a meleg férfiaknak az óvszer nélküli szexre. Abban segít, hogy szedőinek stabilizálja az egészségi állapotát és megóvja a HIV negatívokat a jövőbeni fertőzéstől, ledöntse a falat a HIV pozitívak és negatívak között, oldja a szextől és annak következményeitől való félelmet, valamint levegye a stigmát pozitív társainkról” – nyilatkozta Brent Allan ausztrál szakember.

Nem vagyok benne biztos, hogy a PrEP-ről való párbeszédet tényleg egy nagyváros utcáin, plakátok formájában kell-e elindítani, de egyértelmű jelzés a közösség irányából, hogy informálódni akarnak a gyógyszerrel és annak következményeivel kapcsolatban, valamint egyre többen és egyre sürgetőbben szeretnének hozzájutni.”

A nemzetközi tanulmányok van egy különösen érdekes és tanulságos része is. Felhívják rá a figyelmet, hogy az általuk vizsgált, a Truvadát naponta, fegyelmezetten szedő, szexuális életet rendszeresen élő HIV negatív csoportban minimálisra csökkent a HIV fertőzés előfordulási aránya, minden más, nemi úton elkapható betegség elszaporodott, akár öt-hatszorosára, többek között a tripper, szifilisz és Hepatitis C is. A Truvada ezektől ugyanis továbbra sem véd. Az óvszer ellenben igen.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin