Pride

“A város legidősebb melege” nagyon hiányzott a brightoni Pride-ról

Több mint 200 ezer ember vett részt minap a brightoni Pride-on, de az eddigi felvonulások egyik legnagyobb sztárja, George Montague nem volt jelen.

Mr. Montague azért népszerű az angliai felvonulás résztvevői között, mivel büszkén hirdeti nagypapi robogóján, ő a legidősebb meleg a városban. A 93 éves bácsi jelenleg azzal van elfoglalva, hogy elérje, a kormány kérjen bocsánatot tőle a 42 évnyi meghurcoltatásért, ami őt érte – valószínűsíthető, hogy emiatt maradt távol a rendezvénytől.

BRIGHTON, ENGLAND - AUGUST 01:  A general view of the parade during Brighton Pride 2015 on August 1, 2015 in Brighton, England.  (Photo by Tabatha Fireman/Getty Images)
George Montague a tavalyi Pride-on (Fotó: Tabatha Fireman/Getty Images)

George Montague egy petíciót is indított ennek érdekében. Ebben részletesen leírja, hogyan súgták be, és hogyan provokálták, hogy homoszexualitása napvilágra kerüljön, majd ezért elítélték a hatályos törvények szerint. Emiatt nem is tudott részt venni 1974-ben egy mozgáskorlátozott gyerekeknek rendezett cserkésztáborban. Felidézi, hogy rajta kívül még 49 ezer embert ítéltek el, s közülük sokan élnek még, akik a törvény szerint még mindig bűnözök. “Egy BOCSÁNATKÉRÉST szeretnék csak a kormánytól az elődeik cselekedetei miatt” – emeli ki levelében Montague.

Azaz nem a rehabilitációért kampányol, hanem csak egy egyszerű beismerést, hogy hibáztak az elődök. A petíciót eddig 2000-en írták alá.

Az Egyesült Királyságban még mindig nem rendezték azoknak az embereknek a kegyelmét, akiket homoszexualitásuk miatt ítéltek el, habár a Konzervatív Párt tavaly még ezzel kampányolt. 2011-ben Alan Turingot, a nácik kódjának megfejtőjét részesítették kegyelemben, de ez egyszeri eset volt. A tudós leszármazottai az év elején egy petíciót juttattak el a Downing Streetre, amiben azt kérték, a többi 49 ezer emberrel is hasonlóan járjanak el.

Hoztunk azért nektek pár képet a minapi brightoni Pride-ról:

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb