Sziget2016

„Varázstükröm, mondd meg nékem…” – talkshow-sorozat Steiner Kristóffal

„Kimondtam az igazságot? Hoppá, nem tudtam, hogy nem beszélhetek a szexről, mégis mit képzeltem?” – ezt a költői kérdést Madonna teszi fel „Human Nature”, azaz „Emberi természet” című számában. 2016-ban még mindig tabu homoszexualitásról, pornóról, transzneműségről és transzvesztitákról, vagy épp a hagyományostól eltérő női szerepekről beszélgetni. Itt az alkalom, hogy ne dugjuk homokba a fejünket többé!

Óriási örömömre szolgál, hogy a Sziget szervezői idén engem bíztak meg az LMBTQ-sátor kerekasztal beszélgetéseinek szervezésével és levezénylésével. Igyekszünk egy héten át nap mint nap pimasz, elgondolkodtató, szívmelengető, őszinte válaszokat adni. A talkshow keretében te is felteheted kérdéseidet meghívott vendégeimnek – megtisztelsz, ha benézel hozzánk a „tükörsátorba”.

Augusztus 12. péntek – „Nyitottak vagyunk”

A melegbarát hetero helyek és „heterobarát” meleg helyek mellett beszélgetünk a különféle szubkultúrák jelenlétéről és elfogadásáról, legyen szó bevándorlókról, romákról vagy épp transzszexuálisokról. Mennyire nyitottak az éttermek, a szórakozóhelyek, vagy akár az utca embere manapság arra, aki „más”?

Meghívottak: Hlatky-Schlichter Hubert (a TüTü “open minded” hely tulajdonosa), Linczényi Márk (a The Kolin énekese), Budai Mihály Egon (NEKI Jogvédő Iroda), Bán Miklós (Nyitottak vagyunk)

Augusztus 13. szombat – „Dívák és anti-dívák”

Hogyan hatottak a női előadók és az erős nők az LMBTQ kultúrára? Miért szeretjük annyira az energikus, erőteljes feminista véleményformálókat, és miért van az, hogy gyakran erősebb hatással vannak a szubkultúránkra, mint a hasonló pozícióban lévő férfiak? Egy kis meglepetés: éjfélkor Ernie Tisch barátommal, akivel rendszeresen tartunk Madonna-partikat 1 órás non-stop Madonna DJ-settel készülünk a legnagyobb slágerekből és a méltatlanul elfeledett dance klasszikusokból, demókból és B-oldalas számokból.

Meghívottak: Csalár Bence („Az Év Bloggere”, pop-kult. szakértő), Szentesi Réka (divat- és viselettörténész), Szűcs Péter (újságíró, divatszakember, utazó fotóblogger), Oltai Kata (művészettörténész-kurátor)

Steiner_Kristof_2016junius-7

Augusztus 14. vasárnap – „Leszbikus láthatóság”

Avagy, hol vannak a leszbikusok? A Pride-fesztiválok szerte a világon nagyon pasi-dominánsak, a leszbikus szerveződések rendszerint külön zajlanak a Pride-programoktól, és a melegbarát szórakozóhelyeket is kevesebb leszbikus látogatja, mint homoszexuális férfi. Miért van az, hogy az LMBTQ társadalmat elsősorban a férfiakkal azonosítják?

Meghívottak: Dienes Angéla (coach, viselkedéselemző, kommunikációs szakember), Karlik Cintia (Budapest Pride sajtószóvivő), Gellért Linda és Nagypál Orsolya (a The PinUps zenekar tagjai)

Augusztus 15. hétfő – „Nemcsere”

Gender-szerepcsere a populáris kultúrában, filmen, színházban és irodalomban. Legyen szó Virginia Woolf Orlando című regényéről vagy épp blődli amerikai vígjátékokról, számos alkotásban a gender-szerepcsere a fő motívum. Ősidők óta foglalkoztatja a művészeket – valaha az sem volt meglepő, ha színpadon férfiak játszottak női szerepet. De mi a helyzet manapság?

Meghívottak: Nimrod Dagan (izraeli színész), Frenkó Zsolt (rendező és drámapedagógus), Szombat Éva (fotóművész), Jávor Judit (drámapedagógus)

Augusztus 16. kedd – „Mi az a pornó?”

Experimentális „művészi” pornó, és szexfilmbe hajló film – hol a határ, mitől lesz valami pornó, és mitől nem az? Mikor indokolt levetkőzni egy szerep kedvéért, és mikor indokolt élesben szexelni egy jelenet erejéig? Nemzetközi kísérleti homoerotikus rövidfilmek exkluzív magyarországi premiere.

Meghívottak: Yair Hochner (filmrendező, a kísérleti meleg pornó egyik úttörője, a TLVFest igazgatója), Tóth Csaba (filmkritikus, újságíró)

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

"Ezt is ajánljuk"
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb