Kultúra

Van olyan festék, amit nem lehet lemosni – Súlyos színek

Az angyalarcú, hófehér bőrű, magának való Pedro bírósági ítéletre vár. Amikor osztálytársai sokadszorra kötnek bele, megunja és visszavág. Az emberek erőszakot kiáltanak, a fiú képét mindenhol megosztják, akár egy bűnözőét. Úgy írják le, mint aki könnyen elveszti a türelmét és bizonyos helyzetekben rosszul reagál; egy antiszociális, félénk fiúként, aki képtelen másokkal barátkozni.

A bíró szerint komoly büntetésre számíthat, ha nem tanúsít megbánást, amiről ő hallani sem akar. Senki nem szeretné börtönbe juttatni, de könnyen oda kerülhet, ha továbbra is így viselkedik. Kinézetével és azzal, hogy egyetlen családtagját sem tudja elvinni magával a tárgyalásra, nem sok jóra számíthat.

 

 

Az interneten nyer menedéket, csak ott van elemében, ahol neonszínű festékekkel bekent testtel, NeonBoy álnéven táncol másoknak – pénzért a webkamera előtt. De itt sincs biztonságban, hiszen a szintén álnevek mögött megbújó közönsége ugyanúgy bánthatja, gúnyolhatja és kihasználhatja. A nézettsége is visszaesik, és megtudja, hogy egy Leo nevű fiú másolja a produkcióját.  Találkozik vele, hogy tisztázzák a dolgot, de vita helyett szerelem szövődik közöttük.

A harmincas éveik elején járó, Porto Alegréből származó rendezőpáros, Filipe Matzembacher és Marcio Reolon régóta közösen dolgoznak. Három fejezetre osztották a cselekményt, melyek a Luiza, a Leo és NeonBoy neveket viselik, a főszereplő azonban maga a kikötőváros, amit minden fiatal igyekszik elhagyni.

 

 

A Súlyos színek nem siet sehova, a kétórás játékidő Pedro – aki valahányszor kimegy az utcára, valami rossz történik vele – lelkének szinte minden rezdülését rögzíti. Félelme valahol jogos, a történetét sokan ismerik, sokan együtt éreznek vele, de fontos különbség, hogy Brazíliában a melegeket érő bántalmazásoknak sokszor maguk az áldozatok lesznek a gyanúsítottjai.

Nem tudjuk, milyen ítélet születik, nem temetjük még a fiút, bármi megtörténhet, mindenesetre Pedrónak meg kell tanulnia, hogy nem lehet teljes életet élni a webkamera mögött, és van olyan festék, amit nem lehet lemosni. De vajon a Leo iránt érzett szerelem visszarántja-e a valóságba?

Filipe Matzembacher és Marcio Reolon rendkívüli érzékenységgel elkészített és eljátszott, drámai fordulatokban gazdag filmje a világ fesztiváljait járja, a Berlinalén két díjat is sikerült elhoznia, köztük a legjobb LMBTQ játékfilmnek járó TEDDY-díjat.

 

Vetítés: 2018. szeptember 14. 20:15
Helyszín: Művész mozi
Jegyvásárlás

 

 

Horváth Ádám

 

Súlyos színek (Tinta Bruta)
brazil, dráma, 123 perc, 2018
felirat: magyar
korhatár: 16 éven aluliaknak nem ajánlott
Rendező: Filipe Matzembacher, Marcio Reolon
Forgatókönyv: Filipe Matzembacher, Marcio Reolon
Szereplők: Shico Menegat, Bruno Fernandes, Guega Peixoto, Sandra Dani, Frederico Vasques

 

 

 

 

Previous post

Sporttörténelmet írt az első előbújó profi golfozó

Next post

Lelkes támogató apukák kerestetnek előbújásnapi videóhoz