Kultúra

Van olyan festék, amit nem lehet lemosni – Súlyos színek

Az angyalarcú, hófehér bőrű, magának való Pedro bírósági ítéletre vár. Amikor osztálytársai sokadszorra kötnek bele, megunja és visszavág. Az emberek erőszakot kiáltanak, a fiú képét mindenhol megosztják, akár egy bűnözőét. Úgy írják le, mint aki könnyen elveszti a türelmét és bizonyos helyzetekben rosszul reagál; egy antiszociális, félénk fiúként, aki képtelen másokkal barátkozni.

A bíró szerint komoly büntetésre számíthat, ha nem tanúsít megbánást, amiről ő hallani sem akar. Senki nem szeretné börtönbe juttatni, de könnyen oda kerülhet, ha továbbra is így viselkedik. Kinézetével és azzal, hogy egyetlen családtagját sem tudja elvinni magával a tárgyalásra, nem sok jóra számíthat.

 

 

Az interneten nyer menedéket, csak ott van elemében, ahol neonszínű festékekkel bekent testtel, NeonBoy álnéven táncol másoknak – pénzért a webkamera előtt. De itt sincs biztonságban, hiszen a szintén álnevek mögött megbújó közönsége ugyanúgy bánthatja, gúnyolhatja és kihasználhatja. A nézettsége is visszaesik, és megtudja, hogy egy Leo nevű fiú másolja a produkcióját.  Találkozik vele, hogy tisztázzák a dolgot, de vita helyett szerelem szövődik közöttük.

A harmincas éveik elején járó, Porto Alegréből származó rendezőpáros, Filipe Matzembacher és Marcio Reolon régóta közösen dolgoznak. Három fejezetre osztották a cselekményt, melyek a Luiza, a Leo és NeonBoy neveket viselik, a főszereplő azonban maga a kikötőváros, amit minden fiatal igyekszik elhagyni.

 

 

A Súlyos színek nem siet sehova, a kétórás játékidő Pedro – aki valahányszor kimegy az utcára, valami rossz történik vele – lelkének szinte minden rezdülését rögzíti. Félelme valahol jogos, a történetét sokan ismerik, sokan együtt éreznek vele, de fontos különbség, hogy Brazíliában a melegeket érő bántalmazásoknak sokszor maguk az áldozatok lesznek a gyanúsítottjai.

Nem tudjuk, milyen ítélet születik, nem temetjük még a fiút, bármi megtörténhet, mindenesetre Pedrónak meg kell tanulnia, hogy nem lehet teljes életet élni a webkamera mögött, és van olyan festék, amit nem lehet lemosni. De vajon a Leo iránt érzett szerelem visszarántja-e a valóságba?

Filipe Matzembacher és Marcio Reolon rendkívüli érzékenységgel elkészített és eljátszott, drámai fordulatokban gazdag filmje a világ fesztiváljait járja, a Berlinalén két díjat is sikerült elhoznia, köztük a legjobb LMBTQ játékfilmnek járó TEDDY-díjat.

 

Vetítés: 2018. szeptember 14. 20:15
Helyszín: Művész mozi
Jegyvásárlás

 

 

Horváth Ádám

 

Súlyos színek (Tinta Bruta)
brazil, dráma, 123 perc, 2018
felirat: magyar
korhatár: 16 éven aluliaknak nem ajánlott
Rendező: Filipe Matzembacher, Marcio Reolon
Forgatókönyv: Filipe Matzembacher, Marcio Reolon
Szereplők: Shico Menegat, Bruno Fernandes, Guega Peixoto, Sandra Dani, Frederico Vasques

 

 

 

 

FRA EU post inject banner
Previous post

Sporttörténelmet írt az első előbújó profi golfozó

Next post

Lelkes támogató apukák kerestetnek előbújásnapi videóhoz