Sport

Változtatnak az evezősök nadrágján, mert túl sokat mutat az olimpián

Henrik Rummel (középen, felemelt karokkal) / fotó: USA Today Sports)

 

Az evezés már az első újkori olimpia, az 1896-os athéni játékok programjának is része volt, a versenyszám történetében azonban bronzérmes csapat még nem kapott akkora figyelmet, mint az amerikai négyes 2012-ben. Amikor ugyanis a négy sportoló felállt a dobogóra, a tévénézők mást is állni véltek Henrik Rummel esetében.

Az evezéshez kifejlesztett sportruházat hagyományosan testhezálló, a folyamatos mozgáshoz optimalizált és együtt mozog a sportolóval. Értelemszerűen mindez az alsó, a trou esetében is igaz, csakhogy a tévéközvetítésekkel és a nagy felbontású képekkel bezavart a képbe a férfi anatómia.

„Ha az evezés mellett döntesz, és van péniszed, vannak heréid, akkor az említett felszerelésed elkerülhetetlenül és teljes egészében látható lesz. Isten, a nagymamád és mindenki más színe előtt. Ez egy fontos része az oktatásunknak, amire felhívjuk a srácok figyelmét akkor, amikor megkapják az első evezősnadrágjukat”

 

– mesélte az alapokról Charley Sullivan, az University of Michigan edzője Rummel esete után. Mert hiába teltek el évtizedek a testhezálló nadrágok rendszeresítése óta, valamiért csak ekkor csodálkozott rá a nagyvilág a díjátadó dobogósaira. Rummel fotója szélsebesen terjedt az interneten, cikkek tucatjai születtek az áll/nem áll témában. A sportoló is megszólalt a közösségi médiában és a Gawkernek adott interjújában is.

„Ez én vagyok, és esküszöm, hogy nem állt! Nem tudom, hogy került ilyen helyzetbe, de ez van.

Ha erekció lett volna, akkor biztosak lehettek benne, hogy minél jobban igyekeztem volna eltakarni a virágokkal.”

 

Rummel arról is beszélt, a feltételezett erekció visszatérő probléma az evezősöknél, és mivel a spandex nem sok mindent hagy a képzeletnek, a díjátadók fotózásai nem tartoznak a sportolók kedvencei közé. A barátnője sem volt túlzottan lelkes, hogy Rummel csomagja a vírusvideókhoz hasonlító sebességgel terjedt, de igyekezett humorral kezelni a történteket.

Ezután még csaknem egy évtized kellett ahhoz, hogy némi változás történjen. Az idei tokiói olimpián a díjátadáshoz már egy némileg bővebb alsóban állnak a dobogósok a fotósok elé, akik pedig mégsem, ott a fotókat szigorúan levágják deréktájon – számol be róla az Outsports. A változás ráadásul a nyugati közvélemény miatt szükséges, amit a jelek szerint kifejezetten zavar az anatómia.

Természetesen nem az evezés az egyetlen sportág, ahol sokatmondó a ruházat: amikor például a birkózók győzelemre emelt karral állnak a kamerák elé, ott még egy virágcsokrot sem lehet szorongatni és azzal takarózni.

Nem lehet nem észrevenni azonban, mennyire különböző módon szexualizálják a férfi és a női sportolókat, és mennyire eltérően bánnak velük. Mert míg az évtizedes hagyomány ellenére a férfi evezősök gond nélkül változtattak az alsójukon, addig a norvég női strandkézilabda-válogatott nemrég azért kapott pénzbüntetést, mert nem fürdőruha-alsóban, hanem rövidnadrágban játszottak az egyik mérkőzésükön.

 

 

A Grindr segítségével vadásznak a titokban meleg sportolókra az olimpián

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb